x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Andrzej Duda conduce în cursa prezidențială din Polonia

Andrzej Duda conduce în cursa prezidențială din Polonia

30 Iun 2020   •   10:33
Andrzej Duda conduce în cursa prezidențială din Polonia
Sursa foto: wikimedia

Actualul președinte al Poloniei, Andrzej Duda, candidat în alegeri, a câştigat cu 43,5% primul tur al scrutinului care s-a desfășurat la sfârşitul săptămânii trecute, arată rezultatele finale transmise de Comisia Electorală, indormează DPA.

Pe 12 iulie va avea lor cel de-al doilea tur, unde Duda va concura cu primarul liberal al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, care a obţinut 30,5% din voturi.

Șeful statului a fost votat mai ales în estul şi sud-estul ţării, unde platforma social-conservatoare are cel mai mare succes printre alegători, în oraşele mici şi în zonele rurale.

Însă Trzaskowski l-a învins pe Duda în marile oraşe.

Andrzej Duda este sprijinit de partidul naţional-conservator Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare. O victorie ar consolida controlul formaţiunii asupra puterii până în 2023.

Trzaskowski a candidat din partea celei mai mari formaţiuni politice de opoziţie, Platforma Civică.

Pe poziţia a treia s-a clasat Szymon Holownia, candidat independent cu viziuni creştin-democrate, care a obţinut 13,9% din sufragii. Cu 6,8% din voturi, pe locul patru s-a plasat Krzysztof Bosak, candidatul grupului conservator libertarian Konfederacja.

Ceilalţi candidaţi au obţinut, fiecare, sub 3% din sufragii.

Prezenţa la urne a fost de 64,5%, cea mai ridicată din ultimii 25 de ani.

Campania electorală a fost dominată de preocupări privind starea democraţiei şi problemele sociale, în contextul în care Polonia se confruntă cu prima recesiune de la căderea comunismului, din cauza pandemiei de coronavirus.

Criza legată de coronavirus a obligat autorităţile să amâne scrutinul din mai în iunie.

×