x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Angajamentele Comisiei Juncker în probleme de mediu, criticate de organizaţiile ecologiste

Angajamentele Comisiei Juncker în probleme de mediu, criticate de organizaţiile ecologiste

de Agerpres    |    10 Sep 2014   •   18:04
Angajamentele Comisiei Juncker în probleme de mediu, criticate de organizaţiile ecologiste

Mai multe organizaţii ecologiste au emis îndoieli cu privire la angajamentele în probleme de mediu ale viitoarei Comisii Europene (CE), criticând fuzionarea unor portofolii sensibile şi atenţionând asupra unui posibil conflict de interese în cazul titularului postului de comisar european pentru energie şi schimbări climatice, spaniolul Miguel Arias Canete, informează AFP.

WWF-Europe, Greenpeace şi "Prietenii Pământului" (Les amis de la terre) au manifestat rezerve în legătură cu decizia lui Jean-Claude Juncker privind fuzionarea portofoliilor pentru energie şi schimbări climatice şi încredinţarea acestor competenţe fostului ministru spaniol al agriculturii.

Canete, care a declarat în Parlamentul European că deţine participaţii la două companii petroliere, "va trebui să-şi rezolve conflictele de interese şi să-şi îmbunătăţească bilanţul în problemele de mediu în calitate de ministru pentru a demonstra că este la înălţime", a declarat Mahi Sideridou de la Greenpeace-UE.

În opinia celor trei organizaţii, mingea se află în terenul Parlamentului European, care poate să-i respingă pe comisarii desemnaţi în urma audierilor ce vor avea loc în comisiile de specialitate în perioada 29 septembrie - 3 octombrie.

Grupul Verzilor europeni a rezonat la aceste critici, exprimând la rândul său temeri în legătură cu faptul că înfiinţarea unui portofoliu comun pentru energie şi schimbări climatice "va submina angajamentul UE privind urgenţa climatică".

"Problema este valabilă şi pentru fuzionarea portofoliilor pentru mediu şi pescuit", ale cărei competenţe au fost încredinţate maltezului Karmenu Vella, a subliniat grupul într-un comunicat.

"Este regretabil că, pentru prima dată în 25 de ani, mediul nu are un post de comisar propriu", a deplâns la rândul său Tony Long, directorul WWF-Europe.

×
Subiecte în articol: comisari europeni miguel arias canete