x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Angela Merkel continuă să cumpere lucruri inutile, marcată încă de obiceiurile din R.D.G.

Angela Merkel continuă să cumpere lucruri inutile, marcată încă de obiceiurile din R.D.G.

30 Sep 2010   •   00:00

În ajunul celei de-a 20-a aniversări a reunificării germane, pe 3 octombrie, Angela Merkel a dezvăluit secrete legate de trecutul ei din Republica Democrată Germană. Ca mulţi concetăţeni ai săi din Germania de Est, cancelarul german a avut şi ea mari dificultăţi în a se adapta la modul de viaţă occidental şi la economia de piaţă, rămânând marcată de cozile lungi din faţa magazinelor cu raioane goale, scrie Le Figaro, citat de Agerpres.



"Mi se întâmplă încă să cumpăr un obiect de la magazin numai pentru că-l văd, nu pentru că am nevoie de el', a mărturisit Angela Merkel într-un interviu acordat revistei germane Super Illu. "Mania stocării este profund înrădăcinată în mine pentru că, în acea economie plină de lipsuri, luam ce găseam", adaugă ea.

Primul cancelar german provenit din fosta R.D.G. mărturiseşte că este încă fidelă singurei mărci de detergent de vase existente în Germania comunistă. Ca şi în R.D.G., ea continuă să bea cafea "turcească" şi să aprecieze produsele alimentare din "ţările prietene" din Europa de Est, foşti sateliţi ai Uniunii Sovietice. Merkel mai spune că îi este greu să se debaraseze de vocabularul specific economiei planificate. De exemplu, continuă să folosească termenul de "Kaufhalle" (hală de cumpărături) în loc de "supermarket". "Numai de patru-cinci ani cuvântul supermarket îmi vine în minte mai uşor", mai spune ea.

Anul trecut, mărturisirile despre viaţa ei în R.D.G., făcute cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a căderii Zidului Berlinului, i-au permis Angelei Merkel să câştige câteva puncte în sondaje...Afectată de dificultăţile prin care trece guvernul său şi de decizia de a prelungi durata de viaţă a centralelor nucleare, Angela Merkel ar avea nevoie de un bomus de simpatie care să-i crească cota de popularitate.

×
Subiecte în articol: externe