x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Antony Blinken spune că Ucraina decide negocierile de pace cu Rusia

Antony Blinken spune că Ucraina decide negocierile de pace cu Rusia

12 Noi 2022   •   21:55
Antony Blinken spune că Ucraina decide negocierile de pace cu Rusia
Sursa foto: Hepta

Ucraina va lua decizia privind eventualele negocieri cu Rusia, a declarat sâmbătă secretarului de stat american Antony Blinken, citat de Reuters.

Acesta spune că autoritățile de la Kiev ar urma să decidă calendarul și conținutul oricărui cadru de negociere cu Rusia.

Blinken s-a întâlnit, sâmbătă, cu ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba, la Phnom Penh, unde au discutat și despre angajamentul de neclintit al SUA de a asista Ucraina în atenuarea efectelor atacurilor Rusiei asupra infrastructurii critice în apropierea iernii, inclusiv despre accelerarea ajutorului umanitar.

„Secretarul a reiterat că momentul și conținutul oricărui cadru de negociere rămâne decizia Ucrainei", a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Washington Post a scris, săptămâna trecută, că administrația Biden îi încurajează, în privat, pe liderii ucraineni să dea un semnal de deschidere pentru a negocia cu Rusia și să renunțe la refuzul lor public de a se angaja în discuții de pace dacă președintele Vladimir Putin nu este înlăturat de la putere.

Publicația a citat surse familiare cu discuțiile, care au explicat că solicitarea oficialilor americani nu a avut ca scop împingerea Ucrainei la masa negocierilor, ci o încercare calculată de a se asigura că Kievul își menține sprijinul altor națiuni care se tem că războiul se va prelungi.

În timpul întâlnirii de sâmbătă, Blinken și Kuleba au reafirmat importanța reînnoirii unui acord care să permită Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră. Actualul acord expiră sâmbăta viitoare.

Potrivit ONU, 10 milioane de tone de cereale și alte alimente au fost exportate din Ucraina în cadrul acordului de la Marea Neagră, încheiat în iulie la Anars, contribuind la evitarea unei crize alimentare globale.

×
Subiecte în articol: antony blinken ucraina Rusia sua