x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anunț de la Tiraspol. Regiunea Transnistria vrea să facă parte din Federația Rusă

Anunț de la Tiraspol. Regiunea Transnistria vrea să facă parte din Federația Rusă

22 Iul 2022   •   15:01
Anunț de la Tiraspol. Regiunea Transnistria vrea să facă parte din Federația Rusă

Autoritățile separatiste din Transnistria spun că obiectivul acestei regiuni este de a face parte din Federația Rusă, potrivit șefului diplomației externe, Vitali Ignatiev, citat de RIA Novosti.

Parte a Republicii Moldova, regiunea transnistreană nu se supune conducerii de la Chișinău, administrându-se independent din 1992 și fiind ajutată de Rusia. Zona se află în stânga Nistrului, la frontiera de sud-vest a Ucrainei. 

Vitali Ignatiev spune că operațiunea  militară specială a Rusiei în Ucraina nu a schimbat obiectivul regiunii este de aderare la Rusia. 
''Vectorul Transnistriei a rămas neschimbat de-a lungul existenţei republicii, reflectat în rezultatele referendumului din 17 septembrie 2006, unde este declarat în mod clar: independenţă cu aderare liberă la Federaţia Rusă'', a explicat oficialul.

Moscova nu a comentat deocamdată aceste declarații. 

Tiraspolul se află la circa 100 de kilometri de Odesa, port ucrainean la Marea Neagră, intens bombardat de forțele ruse. Deșio Kievul a afirmat că se teme că Moscova se va folosi de regiune pentru atacarea Ucrainei, conducerea separatistă din Transnistria a negat afirmațiile. 

Candidatura Republicii Moldova la UE a fost acceptată dar există probleme în această țară legate de Transnistria și Găgăuzia. 

 

×
Subiecte în articol: Transnistria Rusia ucraina moldova