Rusia pozează in victimă Federaţia Rusă a fost centrul de gravitaţie in jurul căruia au evoluat discuţiile de joi şi vineri ale miniştrilor de Externe ai celor 26 de state membre NATO.
Rusia pozează in victimă
Federaţia Rusă a fost centrul de gravitaţie in jurul căruia au evoluat discuţiile de joi şi vineri ale miniştrilor de Externe ai celor 26 de state membre NATO.
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, le-a adus la cunoştinţă celor 26 de omologi reuniţi pentru două zile in capitala Norvegiei că Rusia se va retrage din Tratatul Forţelor Convenţionale din Europa (FCE). Decizia a fost luată de preşedintele rus, Vladimir Putin, vădit iritat de faptul că statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice, care au aderat la acest pact la sfarşitul Războiului Rece, nu l-au ratificat şi nu au respectat clauzele sale. Liderul de la Kremlin s-a declarat, in repetate randuri, dezamăgit că mai multe ţări NATO au convenit să accepte intervenţia Statelor Unite pe continentul european prin amplasarea, in Cehia şi in Polonia, a controversatului scut antirachetă (zece rachete interceptoare in Polonia şi o staţie radar in Cehia), care ar ameninţa graniţele teritoriale ale Federaţiei Ruse.
Citește pe Antena3.ro
Romania |
Bazele americane din Romania şi Bulgaria au aprins făcliile la Kremlin. Aflat la reuniunea NATO din Oslo, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că unul dintre motivele de reală ingrijorare a Rusiei constă in prezenţa trupelor americanein cele două ţări riverane Dunării. "Suntem ingrijoraţi, bineinţeles, să vedem că infrastructurile militare ale NATO se apropie de frontierele noastre", a explicat Lavrov, făcand referire la scutul antirachetă şi la bazele americane din Europa de Est. Rusia nu şi-a ascuns niciodată nemulţumirile legate de prezenţa bazelor SUA şi a altor facilităţi militare in imediata sa apropiere. |