x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aplauze pentru eternitate

Aplauze pentru eternitate

de Andreea Căprescu    |    18 Apr 2010   •   00:00
Aplauze pentru eternitate
Sursa foto: Andreea Căprescu/Jurnalul Naţional

Peste Cracovia s-a aşternut liniştea. Miile de oameni care au venit să-şi vadă pentru ultima oară preşedintele au amuţit atunci când sicriele acoperite cu drapelul naţional au fost scoase din biserica Mariacky.

Pentru câteva minute s-au limitat la a privi. Când întreg convoiul a pornit însă spre Castelul Wawel, polonezii au aplaudat în picioare şi i-au scandat numele. Cortegiul a trecut de porţile fortăreţei, iar sicriele au fost coborâte în criptă. Aici s-a încheiat ultimul drum.


La Castelul Wawel, cuplul prezidenţial îşi va face somnul de veci aproape de regi. Corpurile neînsufleţite ale preşedintelui şi primei doamnă au fost purtate pe ultimul drum printre mii de oameni care le-au scandat numele, cu promisiunea că nu-i vor uita niciodată.

Aplauzele unui popor mai unit ca niciodată, ne-au făcut tuturor pielea ca de găină, deşi nu asistam la un spectacol. Sicriele au fost aşezate pe două autovehicule militare şi purtate lent sub ochii unei naţiuni îndoliate.

Tropotul ghetelor militare, acordurile religioase şi tristeţea de pe feţele polonezilor au fost elemente care au amplificat momentul. Până la capătul drumului, două candele aprinse purtate de preoţi au luminat calea spre eternitate a celor doi soţi pieriţi în accidentul aviatic.

×