x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Armament românesc descoperit în războiul din Ucraina

Armament românesc descoperit în războiul din Ucraina

08 Aug 2022   •   13:26
Armament românesc descoperit în războiul din Ucraina

Mai multe imagini video arată muniție de producție românească pe frontul din Ucraina, prezentate de Ukraine Weapons Tracker pe Twitter, care monitorizează evoluția armamentului forțelor ucrainene și ruse. 

Sunt astfel prezentate obuze de 122 mm fabricate de compania Romarm în anul 2022.

„O privire neobișnuită în interiorul unui obuzier autopropulsat ucrainean 2S1 Gvozdika de 122 mm, care arată vehiculul  încărcat cu muniție HE-FRAG fabricată de Romarm în 2022”, precizează Ukraine Weapons Tracker.

Obuzierul autopropulsat 2S1 Gvozdika a făcut parte din dotarea Armatei Române dar a fost și exportat în toate statele est-europene. În țara noastră există 6 obuziere care au fost însă scoase din uz în 2005. 

Obuzele de 122 mm produse  de Romarm au un focos de 3,5 kilograme și o greutate totală de 21,76 kilograme. Acestea pot lovi ținte până la o distanță maximă de 15.290 de metri și o viteză la gura țevii de 690 metri/secundă.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat într-o conferință de presă susținută pe 12 aprilie 2022 că nu e bine să fie făcute „declaraţii publice îndelungate” pe această temă.

„Evident, ajutorul militar este şi el transmis către Ucraina de către NATO, un lucru, de altfel, foarte bun. Nu cred, însă, că este foarte bine să facem declaraţii publice îndelungate cu privire la ce face o ţară sau alta concret în acest domeniu", a declara președintele Klaus Iohannis în aprilie 2022. 

 

 

×
Subiecte în articol: ucraina armament romanesc obuze romarm