x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe TRAGEDIA MH17. Armata rusă cere explicaţii Ucrainei. Cele 10 ÎNTREBĂRI adresate autorităţilor de la Kiev

TRAGEDIA MH17. Armata rusă cere explicaţii Ucrainei. Cele 10 ÎNTREBĂRI adresate autorităţilor de la Kiev

21 Iul 2014   •   14:16
TRAGEDIA MH17. Armata rusă cere explicaţii Ucrainei. Cele 10 ÎNTREBĂRI adresate autorităţilor de la Kiev
Sursa foto: ROBERT GHEMENT/EPA

Ministrul rus adjunct al apărării, generalul Anatoli Antonov, consideră inacceptabile concluziile pripite cu privire la cei vinovaţi de prăbuşirea avionului malaezian Boeing-777. Antonov a declarat că o comisie internaţională şi nu doar Ucraina în mod individual ar trebui să se ocupe de investigarea cauzelor catastrofei aeriene din 17 iulie, relatează RIA Novosti, conform Agerpres. Declaraţia sa a fost făcută înainte ca premierul ucrainean Arseni Iaţenkiuk să anunţe că Ucraina este dispusă să încredinţeze coordonarea anchetei partenerilor săi occidentali, în special Olandei, ţara care a avut de suferit cel mai mult în urma tragediei, având în vedere că 193 dintre cele 298 de persoane de la bordul avionului malaezian prăbuşit joi în estul Ucrainei erau cetăţeni olandezi.

Într-un interviu acordat Rossia-24, generalul Antonov a adresat zece întrebări conducerii militare a forţelor armate din Ucraina:

1) Autorităţile ucrainene au identificat autorii tragediei instantaneu - rebelii proruşi. Care sunt dovezile ce stau la baza acestor concluzii?

2) Poate Kievul să facă publice detalii privind utilizarea sistemului antiaerian 'BUK-M1' în zona operaţiunilor militare din est şi să spună de ce a desfăşurat astfel de baterii în teatrul de operaţiuni dacă insurgenţii nu dispun de avioane?

Citește și Apocalipsa vine AZI
13 Apocalipse pe care le-am ratat și încă una, care va veni



3) De ce Kievul a tărăgănat formarea comisiei internaţionale şi când va începe aceasta să funcţioneze, mai ales că întreaga comunitate internaţională aşteaptă ancheta?

4) Sunt dispuse forţele armatei ucrainene să prezinte experţilor internaţionali documente privind numărul de rachete din clasa 'aer-aer' şi 'sol-aer'cu care sunt echipate sistemele antiaeriene de rachete din dotarea sa actuală?

5) Vor fi furnizate date privind mijloacele de control (radar, satelit) referitoare la circulaţia avioanelor ucrainene în ziua producerii tragediei?

6) De ce dispecerii ucraineni au permis o deviere a avionului malaezian spre nord, în direcţia operaţiunii antiteroriste desfăşurate de autorităţile de la Kiev în sud-estul ţării?

7) De ce nu a fost complet închis spaţiul aerian în zona de conflict pentru aeronavele civile, mai ales că această zonă nu este acoperită de mijloace de radiolocaţie?

8) Poate Kievul să comenteze informaţiile din reţelele de socializare furnizate de un dispecer spaniol, care lucrează la un turn de control din Ucraina, potrivit căruia aparatul Boeing-777 ar fi fost însoţit de două avioane ucrainene de vânătoare?

9) De ce Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a început să analizeze discuţiile purtate între turnul de control şi echipajul Boeing-777 şi datele radarelor ucrainene în absenţa unor experţi internaţionali?

10) Va ţine Ucraina cont de 'învăţămintele' unei catastrofe similare, din 2001, în care a fost implicat un avion rus de pasageri TU-154, ce a fost doborât de o rachetă ucraineană deasupra Mării Negre? Atunci autorităţile ucrainene au negat până în ultimul moment implicarea forţelor lor aeriene şi numai după ce partea rusă a prezentat probe incontestabile a putut fi stabilit cine este responsabil
.


×