x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Armata ucraineană îşi continuă ofensiva în estul ţării

Armata ucraineană îşi continuă ofensiva în estul ţării

04 Mai 2014   •   12:21
Armata ucraineană îşi continuă ofensiva în estul ţării

Autorităţile ucrainene îşi continuă ofensiva, în încercarea de a recuceri localităţile din estul ţării, aflate sub controlul insurgenţilor proruşi. 

Trupele subordonate Kievului au preluat controlul asupra oraşului Kramatorsk, situat la 17 km distanţă de Slaviansk şi asediat de vineri, cu excepţia consiliului municipal, care rămâne ocupat de militanţi proruşi, relevă Interfax. Turnul TV, clădirea SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) şi sediul poliţiei locale se află acum sub controlul militarilor ucraineni. Prin oraş irculă blindate, iar în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică s-au auzit focuri de armă, dar după intensitate nu a fost vorba de luptă, ci de împuşcături ocazionale, potrivit relatării agenţiei menţionate.

Ofensiva armatei ucrainene a continuat în cursul nopţii trecute şi la Konstantinovka, regiunea Doneţk.

La Lugansk, mare centru industrial din estul rusofon al Ucrainei, miliţiile proruse au luat sâmbătă cu asalt sediul unui punct de recrutare local, de unde au confiscat arme pe care le-au predat membrilor miliţiei Berkut, care luptă de partea lor, după cum transmite RIA Novosti. Tinerii recruţi, aflaţi în comisariat, au fost conduşi spre o destinaţie necunoscută. Tot sâmbătă, manifestanţi proruşi din Lugansk au încercat să ocupe comisariatul şi o unitate militară, după cum a anunţat biroul local al Ministerului de Interne, indicând că doi soldaţi au fost răniţi. Anterior, autoproclamatul şef separatist al acestui oraş, Valeri Bolotov, decretase stare de asediu şi mobilizare totală. În acelaşi timp, secretarul Consiliului pentru securitate naţională şi apărare, Andrei Parubi, a declarat, într-o intervenţie la postul de televiziune ucrainean '5Kanal', că Garda Naţională a reuşit să respingă atacul separatiştilor.

La Mariupol, oraş-port important în sudul ţării, separatiştii se pregăteau să facă faţă unui asalt din partea armatei asupra consiliului local, pe care îl ocupă de mai multe săptămâni. În apropiere de clădire au făcut baraje de cauciucuri cărora le-au dat foc, iar în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică s-au auzit împuşcături şi aici. A fost incendiat unul din oficiile băncii 'Privatbank'.

Atacurile de la Slaviansk şi Kramatorsk s-au soldat deja cu cinci morţi printre trupele ucrainene, a declarat şeful operaţiunii antiteroriste Vasil Krutov. Un bilanţ din partea rebelilor consemna vineri cinci morţi - trei rebeli şi doi civili.

'Regimul de la Kiev a declarat război propriului popor', a denunţat, sâmbătă, ministrul rus de externe Serghei Lavrov, făcând apel la SUA să-şi 'utilizeze întreaga lor influenţă pentru a obliga încetarea imediată a operaţiunilor militare', conform France Presse. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: conflict ucraina