x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Armata ucraineană le cere separatiştilor proruşi să renunţe la arme

Armata ucraineană le cere separatiştilor proruşi să renunţe la arme

de Agerpres    |    10 Aug 2014   •   13:53

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a respins duminică cererea de încetare a focului prezentată cu o zi în urmă de un lider al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, subliniind că se poate da curs unei astfel de solicitări numai dacă rebelii renunţă la arme şi se predau, transmite Reuters.

''Dacă există această iniţiativă, atunci ea ar putea fi pusă în practică prin mijloace politice şi nu prin vorbe - prin ridicarea 'steagului alb' şi predarea armelor. Până acum nu am văzut aceste etape concrete'', a afirmat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Andrii Lisenko.

Sâmbătă, autointitulatul 'premier' separatist Aleksandr Zahatcenko a recunoscut că oraşul Doneţk este ''încercuit'' şi se află aproape de o ''catastrofă umanitară''. El s-a declarat pregătit pentru o încetare a focului dacă forţele guvernamentale ucrainene îşi opresc ofensiva.

Oraşul Doneţk, principalul bastion al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, a fost în noaptea de sâmbătă spre duminică ţinta artileriei armatei ucrainene. Armata ucraineană a anunţat duminică dimineaţă că şi-a continuat ofensiva în zona Doneţk şi că a lansat tiruri de artilerie contra bazelor rebelilor.

Doneţk, cel mai mare oraş din bazinul minier Donbas, este în ultimele săptămâni teatrul unor lupte intense între insurgenţii proruşi şi forţele guvernamentale ucrainene.

×