x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia, înfuriată! Armenia a aderat oficial la Curtea Penală Internațională

Rusia, înfuriată! Armenia a aderat oficial la Curtea Penală Internațională

de Redacția Jurnalul    |    01 Feb 2024   •   11:30
Rusia, înfuriată! Armenia a aderat oficial la Curtea Penală Internațională

Armenia s-a alăturat în mod oficial Curții Penale Internaționale (CPI), o mișcare pe care aliatul tradițional Moscova a denunțat-o ca fiind neprietenoasă, scrie The Guardian.

Curtea cu sediul la Haga a emis în martie un mandat de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, în legătură cu războiul din Ucraina și cu deportarea ilegală a copiilor în Rusia.

Erevanul este acum obligat să îl aresteze pe liderul rus dacă acesta pune piciorul pe teritoriul său.

„Statutul de la Roma al CPI a intrat oficial în vigoare pentru Armenia la 1 februarie”, a declarat pentru AFP reprezentantul oficial al țării pentru probleme juridice internaționale, Yeghishe Kirakosyan, scrie The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Armenia a luat o „decizie greșită” atunci când parlamentul său a votat, în octombrie, ratificarea statutului de la Roma al CPI, iar ministerul rus de externe a calificat acest demers drept un „pas neprietenos”.

Țările occidentale au salutat ratificarea.

„Lumea devine tot mai mică pentru autocratul de la Kremlin”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu referire la Putin, după ce Armenia a ratificat statutul CPI în octombrie.

Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pashinyan, a încercat să asigure Rusia că țara sa se ocupă doar de ceea ce consideră a fi crime de război comise de vecinul său, Azerbaidjan, în conflictul lor de lungă durată, și că nu vizează Moscova.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: armenia curtea penala internationala