Washington Post, New York Times şi Huffington Post scriu din nou despre flacara violet şi campania electorală cu accente paranormale din România. Publicaţiile citate preiau un comentariu al Associated Press despre amploarea pe care a luat-o discuţia privind implicarea unui expert cu capacităţi pararnormale în campania electorală.
Astfel de afirmaţii privind "utilizarea unui parapsiholog obscur" în campania electorală ar fi fost considerate ridicole în majoritatea ţărilor UE, scrie AP. "Dar în România, ţara lui Dracula şi a altor tradiţii oculte, acuzaţiile de au devenit subiect principal", se mai arată în comentariu.
Potrivit AP, "publicarea recentă a unor fotografii în care apare în apropierea lui Băsescu în timpul campaniei i-a determinat pe români să se întrebe dacă preşedintele nu l-a deocheat pe rivalul său". AP citează Asociaţia română de psihologie transpersonală, conform căreia printre specialităţile lui Manolea se numără controlul profund al minţii, clarviziunea şi transa hipnotică. Presupusul rol al lui Manolea în alegeri evocă ritualuri balcanice străvechi, în care deochiul, vracii şi alte forţe misterioase erau folosite pentru a lansa atacuri energetice mistice asupra oponenţilor şi a seca victimele de forţa vitală.
"Deşi astfel de superstiţii se găsesc acum numai în cele mai înapoiate zone rurale din Balcani, credinţa în paranormal a dat naştere unor practici neobişnuite până în perioadele recente. Fostul dictator român Nicolae Ceauşescu se temea atât de mult chiar şi de psihologii tradiţionali, temându-se că aceştia sunt o ameninţare la adresa comunismului, încât a desfiinţat departamentele de psihologie din întreaga ţară şi a eliminat cuvântul din dicţionarul oficial", afirmă AP, reamintind şi campania împotriva practicanţilor meditaţiei transcedentale.
Associated Press reaminteşte că un fost purtător de cuvânt al armatei sârbe a fost demis după ce a divulgat faptul că armata dispunea de o unitate de parapsihologi în anii '90, folosită pentru lansarea de atacuri asupra Statelor Unite şi a altor inamici. "Grupul 69", despre care colonelul Ljubodrag Stojadinovici a afirmat că includea ghicitori şi vrăjitoare, susţinea că a provocat "pierderi grele" inamicului, inclusiv prin doborârea de avioane. Şi liderul sârbilor bosniaci, Radovan Karadziciar fi crezut în vrăjitorie şi ar fi participat activ la acţiuni paranormale, conform AP, care reaminteşte că acesta a fost arestat în iulie 2008 la Belgrad, deghizat ca guru New Age. Şi fostul preşedinte macedonean Ljubco Georgievski a angajat, pe post de consilier guvernamental, un parapsiholog şi mediu cunoscut drept Mina, iar mulţi macedoneni cred că acesta l-a ajutat pe Georgievski să evite un război civil între macedoneni şi etnicii albanezi.
AP, care precizează că parapsihologul nu a răspuns solicitărilor agenţiei, reia şi informaţiile privind prezenţa lui Manolea în anturajul lui Geoană în timpul unei campanii electorale în 2007.