x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atac barbar al rușilor asupra unei catedrale ortodoxe ucrainene

Atac barbar al rușilor asupra unei catedrale ortodoxe ucrainene

de Şerban Mihăilă    |    24 Iul 2023   •   08:15
Atac barbar al rușilor asupra unei catedrale ortodoxe ucrainene

Pe fondul loviturilor sale sistematice cu drone și rachete asupra portului Odesa, după retragerea Rusiei din acordul asupra exportului de cereale prin Marea Neagră, armata lui Putin a comis noi atrocități. De data aceasta, într-un atac lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică, rușii au ucis doi civili și au rănit alți 22, printre care și patru copii, și au distrus o catedrală ortodoxă aflată pe lista UNESCO. Icoana Maicii Domnului, patroana orașului, a fost recuperată de sub dărâmături. Ucrainenii au promis răzbunare pentru „noua crimă de război” comisă de invadatori.

„Catedrala «Schimbarea la faţă», situată în centrul istoric al Odesei, protejată de UNESCO, a fost distrusă. O crimă de război care nu va fi niciodată uitată şi iertată!”, a postat, pe Twitter, Ministerul de Externe de la Kiev.

Ucraina a promis „represalii”, după tirul rusesc „cu 19 rachete”, din cursul nopţii, care a mai distrus șase case și clădiri de apartamente.

„Nu poate exista nicio scuză pentru răul rusesc. Ca întotdeauna, acest rău va pierde. Și va exista cu siguranță o răzbunare pentru ce au făcut teroriștii ruși în Odesa. Ei vor simți această răzbunare!”, a tunat, tot pe Twitter, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. 

Cea mai mare clădire bisericească din Odesa, Catedrala „Schimbarea la față”, se află în centrul istoric al orașului, care este un sit al patrimoniului mondial UNESCO.

„Icoana Kasperovska a Maicii Domnului, care este patroana orașului Odesa, a fost recuperată de sub dărâmături.”, a anunțat administrația locală, pe canalul său de pe aplicația de mesagerie „Telegram”.

Catedrala aparținea Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC), legată ombilical de Moscova și cea de-a doua cea mai mare biserică din Ucraina. 

Încă din noiembrie, anul trecut, autoritățile de la Kiev investighează această biserică afiliată la Moscova, susținând că este o armă a Kremlinului, care, sub acoperirea învățăturilor religioase, răspândește propaganda rusă. 

Unii dintre liderii bisericii au fost percheziționați, așa cum s-a întâmplat, de altfel, și în cazul unor mănăstiri importante, iar mai mulți preoți de rang înalt au fost acuzați de trădare și incitare la ură religioasă.

Biserica afiliată Moscovei respinge însă acuzațiile. Aceasta afirmă că ar fi rupt legăturile cu rușii încă din luna mai a anului trecut și neagă cu vehemență că ar fi influențată, controlată sau finanțată de către Rusia.

În schimb, insistă că, chiar și înainte de invazia lui Putin, în februarie 2022, singura sa legătură ar fi fost recunoașterea spirituală a Patriarhului Moscovei și, implicit, a bisericii-mamă din Rusia, dar că s-ar fi administrat singură și nu ar fi primit niciun ban din capitala rusă.

Rachete lansate din Crimeea

Rusia a atacat Odesa cu rachete și drone de mai multe ori, de când s-a retras, la începutul săptămânii trecute, dintr-un acord vechi de un an, care permitea exporturile sigure de cereale ucrainene din porturile de la Marea Neagră. Portul din Odesa era punctul de plecare pentru cerealele care ieșeau din Ucraina, în cadrul acordului negociat de Turcia și ONU.

În ultima săptămână, Rusia a bombardat aproape zilnic Odesa și alte facilități ucrainene de export de alimente. Bloggerii militari pro-Kremlin susțin că Rusia și-a schimbat tacticile de atac aerian, folosind o combinație de arme într-o manieră „swarm”, adică în valuri. Ei spun că aceste lovituri sunt mai greu de neutralizat.

Forțele aeriene ucrainene au declarat, ieri, că Rusia a utilizat rachete balistice „Iskander”, rachete „Onyx”, de înaltă precizie, și rachete de croazieră „Kalibr”, lansate din Crimeea, care este inaccesibilă pentru aproape toate sistemele de armament ale Ucrainei.

Administrația militară a orașului a declarat că sistemele de apărare antiaeriană au distrus „o parte semnificativă” a rachetelor.

Moscova dă vina pe ucraineni

În informarea sa zilnică, Ministerul rus al Apărării a anunțat, ieri, că a lovit ținte „unde se pregăteau atacuri teroriste”, în zona Odesa, și toate obiectivele au fost distruse.

Ministerul a mai declarat că rapoartele ucrainene privind o lovitură rusă asupra catedralei sunt false, iar țintele sale din Odesa erau situate „la o distanță sigură” de complexul bisericesc. Potrivit Moscovei, „cauza probabilă” a distrugerii catedralei a fost o rachetă antiaeriană ucraineană.

Rusia a descris anterior loviturile sale asupra orașului Odesa ca fiind o răzbunare pentru un recent atac ucrainean asupra unui podului construit de Kremlin pentru a face legătura cu Crimeea, peninsula anexată de Moscova în 2014. Rușii au acuzat Ucraina că folosește coridorul maritim pentru a lansa „atacuri teroriste”.

×