x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Atac terorist asupra unei școli din Uganda. 41 de persoane au fost ucise

UPDATE Atac terorist asupra unei școli din Uganda. 41 de persoane au fost ucise

de Redacția Jurnalul    |    17 Iun 2023   •   14:59
UPDATE Atac terorist asupra unei școli din Uganda. 41 de persoane au fost ucise
Sursa foto: Hepta

Un atac terorist s-a produs asupra unei școli din vestul Ugandei, în apropiere de granița cu Republica Democratică Congo. 41 de oameni au fost uciși, scrie Reuters.

Din cele 41 de persoane ucise, 38 sunt elevi. Aceștia au fost omorâți prin incendiere, cu maceta și cu arme de foc. Un paznic și doi membri ai comunității locale au fost și ei împușcați în afara școlii, a precizat primarul Selevest Mapoze.

Bilanțul anterior arăta 37 de morți. 

"Din păcate, 37 de cadavre au fost descoperite şi duse la morga spitalului din Bwera", a spus purtătorul de cuvânt al armatei, generalul de brigadă Felix Kulayigye.

Forţele de apărare ugandeze îi urmăresc pe atacatori pentru a salva persoanele răpite.
"Forţele noastre urmăresc inamicul pentru a-i salva pe cei răpiţi şi a distruge acest grup", a spus pe Twitter purtătorul de cuvânt al armatei ugandeze.

Inițial poliția a anunțat că militanţi au legături cu gruparea Stat Islamic (SI) au ucis 25 de persoane.
Membri ai Forţelor Aliate Democrate (ADF), grupare ugandeză cu sediul în estul Congo care a jurat credinţă faţă de SI, au atacat şcoala secundară Lhubirira din Mpondwe, incendiind un dormitor şi furând alimente, vineri seara.
Soldaţii i-au urmărit pe atacatori, care au fugit spre Parcul Naţional Virunga din Congo.

ADF este o grupare rebelă de origine ugandeză care are bazele în provinciile congoleze Kivu de Nord şi Ituri, în apropiere de graniţa cu Uganda. Obiectivele grupării sunt neclare.
Experţii Consiliului de Securitate al ONU nu au găsit dovezi ale unui sprijin direct al SI pentru ADF. SUA consideră organizație teroristă  din martie 2021.
ADF este responsabilă pentru cel puţin 3.850 de morţi în 730 de atacuri comise în Congo, începând din 2017.

Autorităţile ugandeze au acuzat gruparea că organizează atacuri  inclusiv două atentate sinucigaşe cu bombă la Kampala, în noiembrie 2021, şi asasinate ale motocicliştilor înarmaţi împotriva unor înalţi oficiali.

Congo și Uganda desfășoară operațiuni militare comune în Congo din 2021. 

Estul Congo este afectat de conflict între armată și milițiile rebele din 1998 deși există misiune ONU, cu 16.000 de membri în regiune. 

 

×
Subiecte în articol: uganda atac terorist