x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atacuri teroriste simultane dejucate în Marea Britanie, Franţa şi Germania

Atacuri teroriste simultane dejucate în Marea Britanie, Franţa şi Germania

29 Sep 2010   •   00:00

Atacuri teroriste în Marea Britanie, Franţa şi Germania, planificate în Pakistan, au fost dejucate de serviciile de informaţii, a anunţat marţi postul britanic de televiziune Sky News, citând surse din domeniul spionajului.



Atacuri simultane erau prevăzute la Londra şi în mari oraşe franceze şi germane, a precizat postul, adăugând că planul se afla într-un stadiu avansat, dar că atentatele nu erau iminente.

Activişti din Pakistan, care au planificat atentatele, se aflau sub supraveghere de ceva timp, a precizat Sky News. Potrivit postului, operaţiunea "avea o legătură cu al-Qaida şi, posibil, cu talibanii", care vizau Europa.

Acesta era "cel mai serios proiect de atentate planificat de al-Qaida în ultimii ani", pus la punct de lideri ai reţelei, refugiaţi în regiunile tribale ale Pakistanului, a afirmat BBC, citat de Mediafax.

Potrivit surselor din domeniul informaţiilor citate de Sky, atacurile ar fi urmat să fie asemănătoare cu cele comise la Bombay, în India, în noiembrie 2008, când un comando de islamişti a atacat simultan mai multe obiective, între care şi hoteluri, în capitala economică indiană, unde au fost ucise 163 de persoane.

Postul american de televiziune ABC a citat marţi seara un oficial american de rang înalt, fără să-i precizeze identitatea, potrivit căruia şi Statele Unite erau o potenţială ţintă.

Postul subliniază că preşedintele american, Barack Obama, a fost informat în legătură cu aceste ameninţări, apreciate drept "credibile" de acest oficial.

Planificarea acestor atacuri în Europa a fost descoperită în urma unei cooperări între serviciile de informaţii britanice, franceze, germane şi americane, afirmă Sky News.

Surse din cadrul poliţiei şi serviciilor de informaţii americane şi europene, citate de ABC, au declarat că informaţiile cu privire la ameninţările cu atentate au la bază un interogatoriu al unui cetăţean german, suspectat de terorism, care a fost capturat la sfârşitul verii, în timp ce încerca să se întoarcă în Europa. În prezent, acesta ar fi deţinut la baza americană Bagram, în Afganistan.

Astfel, poliţiştii americani au avertizat că erau în pregătire atentate similare celor de la Bombay. Aceste tentate ar fi vizat ţinte "economice" şi "uşoare", potrivit ABC.

Imediat după descoperirea planului, armata americană a oferit aliaţilor europeni susţinere pentru căutarea în Pakistan a organizatorilor, a precizat Sky News.

În noaptea de marţi spre miercuri, două surse franceze cu legături în domeniul informaţiilor au declarat pentru AFP că nu deţin informaţii în legătură cu aceste planuri de atentate.

O sursă franceză din domeniul informaţiilor a declarat, sub acoperirea anonimatului, că "nu este deloc la curent", iar o sursă guvernamentală franceză, în legătură cu serviciile de informaţii, a declarat, de asemenea, că nu deţine informaţii despre un asemenea complot dejucat.

Franţa a avertizat în mod oficial populaţia cu privire la riscul unui atac iminent, dar sursa guvernamentală citată a precizat că riscurile de comitere a unor atentate în această ţară, anunţate săptămâna trecută, nu vizau elementele avansate de sursele citate de Sky News.

Secretarul american pentru Securitate Internă, Janet Napolitano, declara miercurea trecută, în faţa Senatului, că ţările occidentale erau ameninţate de o activitate "în creştere" a grupărilor extremiste islamiste.

Wall Street Journal, citând "actuali şi foşti oficiali" americani, a anunţat marţi că CIA a multiplicat atacurile cu avioane fără pilot contra insurgenţilor, în zonele tribale pakistaneze, cu scopul de a contracara o serie de atentate împotriva Marii Britanii, Franţei şi Germaniei.

Potrivit Sky News, abia după ce s-a aflat despre planificarea acestor atentate, CIA şi-a intensificat raidurile cu avioane fără pilot, pentru a-i anihila pe organizatori.

De aproximativ o lună, Statele Unite au intensificat în mod considerabil campania de atacuri cu avioane fără pilot asupra acestor zone de la frontiera cu Afganistanul, fief al talibanilor şi sanctuar al cadrelor al-Qaida din întreaga lume.

De la 3 septembrie, cel puţin 118 insurgenţi islamişti au fost omorâţi în 21 de atacuri cu drone. Între aceşti insurgenţi, sâmbătă a fost ucis liderul al-Qaida în Pakistan şi Afganistan, cunoscut sub numele de "Sheik Fateh".

×
Subiecte în articol: externe