x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentate la Bali

Atentate la Bali

de Anca Aldea    |    03 Oct 2005   •   00:00
Atentate la Bali

O noua serie de atentate a lovit, sambata seara, insula indoneziana Bali. 32 de persoane si-au pierdut viata si peste 100 au fost grav ranite.

La trei ani de la atacurile teroriste din Insula Zeilor, dupa cum este numit Baliul, o noua serie de atentate loveste una dintre cele mai atractive locatii turistice din Asia. Mai multe bombe au explodat la intervale mici de timp in doua statiuni balneare de pe insula Bali din Indonezia - Jimbaran si Kuta.

Sambata seara, trei localuri pline-ochi au sarit in aer, la intervale foarte mici de timp. Prima deflagratie a distrus restaurantul Raja din Kuta, cea mai mare statiune balneara din Bali, lovita greu in 2002 de o serie de atentate care au provocat moartea a 202 persoane, majoritatea turisti australieni.

La cateva minute, alte doua deflagratii s-au inregistrat in cateva cafenele aflate pe plaja din satul de pescari Jimbaran, situat la circa 30 de kilometri de Kuta. Potrivit martorilor oculari, cadavre despicate si aruncate alandala zaceau pe plaja, iar nisipul era, in multe locuri, imbibat cu sange.

DIN NOU AL-QAEDA. Atentatele poarta marca retelei regionale Jemaah Islamiyah (JI), sustin expertii internationali familiarizati cu metoda "de lucru" a extremistilor islamici. Potrivit ziarului britanic Daily Telegraph, care citeaza doi specialisti in combaterea terorismului, JI este singura organizatie capabila sa comita atacuri de asemenea amploare, singura care are intentiile si capacitatea de a comite atentate simultane impotriva unor obiective occidentale din Indonezia.

Cel putin trei australieni, un japonez si 12 indonezieni si-au pierdut viata in atacurile de la sfarsitul saptamanii trecute. Contactat de Jurnalul National, Ministerul roman de Externe a precizat ca, pe lista mortilor sau a ranitilor, nu se afla nici un roman. Printre raniti, autoritatile de la Jakarta au anuntat ca se afla 20 de australieni, patru americani, cinci sud-coreeni, doi britanici, patru japonezi si o frantuzoaica.

LOVITURI MARCA AL-QAEDA
Atacurile teroriste de la sfarsitul acestei saptamani nu sunt nici primele, nici singurele atentate produse in Indonezia, cea mai mare tara musulmana de pe Glob. Majoritatea acestor atentate este pusa pe seama gruparilor extremiste religioase, de tipul retelei Jamahirei Islamice, careia i se atribuie legaturi cu temuta Al-Qaeda. Cel putin opt astfel de atacuri teroriste au fost inregistrate in ultimii cinci ani in Indonezia, in diferite locatii de pe insulele Sulawesi si Bali. Cele mai sangeroase au fost: la 25 august, cand sapte persoane au fost ranite intr-o deflagratie produsa in piata unui oras; la 28 iunie, cand 22 de oameni au murit si 70 au fost raniti intr-o localitate din Sulawesi; la 12 octombrie 2001, peste 200 de oameni au murit in explozia unei bombe intr-o discoteca de pe insula Bali si la 24 decembrie 2000, cand 19 oameni au murit intr-o serie de atacuri lansate impotriva unor lacasuri religioase crestine.
×
Subiecte în articol: externe bali atentate