x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Îngrijorare: Australia suplimentează numărul de polițiști din Insulele Solomon din cauza Chinei

Îngrijorare: Australia suplimentează numărul de polițiști din Insulele Solomon din cauza Chinei

de Redacția Jurnalul    |    03 Sep 2023   •   18:20
Îngrijorare: Australia suplimentează numărul de polițiști din Insulele Solomon din cauza Chinei
Sursa foto: Hepta

Australia a anunțat că va suplimenta numărul de polițiști din Insulele Solomon pentru a spori securitatea la Jocurile din Pacific din luna noiembrie. Polițiștii australieni vor sta acolo până anul viitor, în luna iunie, pentru a contribui la organizarea alegerilor generale.

Decizia apare după ce autăritățile din Insulele Solomon au îmbunătățit legăturile cu China, semnând un acord în luna iulie. Australia, Noua Zeelandă și SUA sunt îngrijorate deoarece, prin acord, chinezii ar putea încerca să-și crească influența în Oceania.

Australia a fost „principalul partener de securitate" al națiunii insulare, a declarat duminică, un purtător de cuvânt al Departamentului australian pentru Afaceri Externe și Comerț, potrivit Reuters. Poliția australiană va lucra alături de ofițeri din Fiji, Noua Zeelandă și Papua Noua Guinee. Misiunea poliției australiene trebuia să se încheie în luna decembrie, dar a fost prelungită până în vara anului viitor.

„La cererea guvernului Insulelor Solomon, Australia și-a prelungit contribuția la Forța Internațională de Asistență din Insulele Solomon (SIAF) până în iunie 2024 pentru a ajuta la securitatea alegerilor generale naționale", se arată în declarație.

Contingentul de poliție din Australia a ajuns în Insulele Solomon în decembrie 2021 pentru a reprima revoltele antiguvernamentale.

Peste 5.000 de sportivi din țari aflate în Pacific vor participa la competiția sportivă din Insulele Solomon. China a construit, pe propria cheltuială, stadioane și alte locuri elemente de infrastructură.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: australia China insulele solomon