Marea Barieră de Corali este emblematică şi nepreţuită pentru australieni, însă experţii cabinetului de consultanţă Deloitte au apreciat valoarea sa economică la 56 de miliarde de dolari australieni (37 de miliarde de euro), relatează luni AFP.
Înscris în Patrimoniul mondial al UNESCO, acest ecosistem este ameninţat în prezent de încălzirea globală, exploatările agricole sau dezvoltarea economică.
Pentru a conştientiza despre bogăţia acestui recif care se întinde pe o suprafaţă de 2.300 de kilometri, Fundaţia Marii Bariere de Corali a cerut cabinetului Deloitte Access Economics să-i estimeze "valoarea economică şi socială".
În raportul său publicat luni, cabinetul a estimat la 29 de miliarde de dolari australieni (AUD) valoarea turistică a recifului de care depind în total 64.000 de locuri de muncă. Acest studiu arată că marea barieră contribuie mai mult decât oricare alt sit la imaginea internaţională a Australiei.
"Valoarea estimată a Marii Bariere de Corali echivalează cu cea a 12 Opere din Sydney", potrivit lui Steve Sargent, directorul Fundaţiei. "Acest raport relevă că marea barieră în calitate de ecosistem, resursă economică sau tezaur naţional este prea importantă ca să dispară", a subliniat el.
Pentru acest studiu au fost chestionate 1.500 de persoane originare din 10 ţări cu privire la valoarea acestui recif, fie ca valoare turistică, fie ca importanţă pentru biodiversitatea mondială sau imaginea Australiei. "Este evident că Marea Barieră de corali este de neînlocuit şi nepreţuită", a conchis John O'Mahony, directorul Deloitte Access.
Acest recif este ameninţat de asemenea de proliferarea acasterelor, un tip de stea de mare devoratoare de corali, precum şi de episoadele consecutive de albire a coralilor ca urmare a încălzirii globale.
Sursa: www.agerpres.ro