x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Autoarea masacrului din Istanbul și-a recunoscut apartenența la PKK

Autoarea masacrului din Istanbul și-a recunoscut apartenența la PKK

18 Noi 2022   •   10:57
Autoarea masacrului din Istanbul și-a recunoscut apartenența la PKK
Sursa foto: Instagram

Cel mai mare oraș din Turcia era aglomerat, ca de obicei, weekend-ul trecut, iar localnicii erau ieșiți la plimbare sau la cumpărături. În jurul după-amiezii, o explozie puternică a zguduit o arteră pietonală cu multe magazine, din zona Taksîm, în centrul Istanbulului, ucigând șase persoane, între care și doi copii, și rănind alte peste 80. Autoarea masacrului, o tânără de origine siriană, în vârstă de 23 de ani, a făcut acum primele declarații despre carnajul pe care l-a executat cu sânge rece, mărturisindu-și apartenența la temuta organizație PKK.

Ahlam Albashir, femeia-teroristă, capturată de forțele turce de securitate, a mărturisit oamenilor legii că a detonat bomba duminică, 13.11.2022, în jurul orei 16:20, după ce a primit ordinul de a acționa la Istanbul, de la sediul organizației Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din regiunea Kobane, în nord-estul Siriei.

Conform presei turce, în timp ce era interogată, Albashir a recunoscut și faptul că a fost instruită ca ofițer special de informații de către PKK, intrând ilegal în Turcia prin punctul Afrin-Idlib. În momentul în care a plasat bomba, terorista purta șal pe cap, geacă de piele si pantaloni de camuflaj.

Ea a fost văzută stând pe o bancă, în zonă, pentru mai mult de 40 de minute. S-a ridicat și a plecat cu câteva minute înaintea deflagrației.

„În timpul operațiunii, 46 de persoane au fost prinse și arestate și s-a constatat că persoana care a lăsat bomba s-a dus la o adresă din districtul Kucukcekmece.”, arată un comunicat al poliției turce, citat de agenția Anadolu.

Când forțele speciale au localizat-o pe autoarea masacrului și au mers în locul unde aceasta se afla, în timpul perchezițiilor, polițiștii au folosit un câine dresat pentru detectarea altor bombe. În locuința ei din Istanbul, polițiștii au mai descoperit o armă, numeroase gloanțe, valută, aur, și lire turcești.

PKK, grupare care luptă pentru un stat kurd independent, este considerată de către Turcia, dar și de către Uniunea Europeană și Statele Unite, o organizație teroristă.

Istiklal, artera pietonală din Istanbul, unde, duminică, a fost detonată bomba, a mai fost locul unui atentat sinucigaș, în 2016.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: masacru istanbul Ahlam Albashir