x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Autoritățile chineze închid centrele de detenţie pentru prostituate şi clienţii acestora

Autoritățile chineze închid centrele de detenţie pentru prostituate şi clienţii acestora

29 Dec 2019   •   11:00
Autoritățile chineze închid centrele de detenţie pentru prostituate şi clienţii acestora

Parlamentarii chinezi au votat sâmbătă abolirea sistemului penal "Închisoare şi educaţie" ce permite poliţiei să menţină în detenţie până la 2 ani, fără a fi inculpaţi, prostituatele şi pe clienţii acestora, a informat agenţia China Nouă, citată de AFP.

Acest sistem de detenţie arbitrar, în vigoare de aproape trei decenii, va fi abolit începând cu 29 decembrie, iar persoanele reţinute în "centrele de educare" ar urma să fie eliberate imediat.

În opinia criticilor, aceste centre nu au nimic de-a face cu educaţia. "Lucrătorii sexuali sunt supuşi violenţei poliţiei în aceste centre (...) muncă forţată, teste obligatorii pentru boli cu transmitere sexuală (...) umilire şi violenţă fizică", a declarat Shen Tingting, un oficial din partea asociaţiei Asia Catalyst, care apără drepturile comunităţilor marginalizate. Abolirea acestui sistem "este un pas pozitiv", a adăugat ea.

Opinia publică s-a exprimat în favoarea închiderii acestor centre după ce "sistemul de reeducare prin lagăre de muncă" din China a fost abolit în 2013.

Cu toate acestea, autorităţile au menţinut sistemul de detenţie arbitrară a lucrătorilor sexuali şi a clienţilor acestora. În 2014, poliţia a anunţat că popularul actor Huang Haibo a fost arestat timp de şase luni pentru că a solicitat serviciile unei prostituate, episod care a fost comentat negativ în mass-media de stat, ceea ce se întâmplă rar, oferind astfel prilejul ca acest sistem să fie pus sub semnul întrebării.

Deşi ilegală, prostituţia este larg răspândită în China, estimându-se că există câteva milioane de lucrători sexuali.

Prostituatele şi clienţii acestora sunt pasibili de o amendă de până la 5.000 de yuani (714 dolari) şi 15 zile de detenţie administrativă.

Desfiinţarea centrelor de detenţie este doar un mic pas, a mai spus Shen. "Legea din China pune accentul pe interdicţie şi pedeapsă ... în loc să ofere un cadru pentru asigurarea sănătăţii şi securităţii lucrătorilor sexuali ca practicanţi ai unei profesii".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: China detentie prostituate