x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avertisment al opoziţiei ucrainiene către Ianukovici: "Nu riscaţi să aveţi soarta lui Ceauşescu"

Avertisment al opoziţiei ucrainiene către Ianukovici: "Nu riscaţi să aveţi soarta lui Ceauşescu"

19 Ian 2014   •   21:12
Avertisment al opoziţiei ucrainiene către Ianukovici: "Nu riscaţi să aveţi soarta lui Ceauşescu"

Vitali Kliciko, celebrul boxer, devenit unul din liderii opoziţiei de la Kiev, i-a cerut preşedintelui Viktor Ianukovici să nu folosească poliţia împotriva manifestanţilor, în contextul confruntărilor izbucnite duminică seara între protestatari şi forţele de ordine, amintindu-i în acelaşi timp şefului statului ucrainean de soarta avută de Nicolae Ceauşescu.
'Mă adresez preşedintelui Ianukovici: Găsiţi în d-voastră forţa necesară şi nu riscaţi să aveţi soarta lui Ceauşescu sau a lui Gaddafi', a afirmat el, citat de AFP, referindu-se la dictatorii român şi libian ucişi de adversarii lor.

Confruntări între manifestanţi şi poliţie au intervenit, duminică seara, în centrul Kievului, după o manifestaţie care a adunat aproape 200.000 de protestatari împotriva noilor legi ce înăspresc sancţiunile împotriva mişcării de contestare, legi adoptate săptămâna trecută de parlamentul ucrainean şi promulgate imediat de preşedintele Ianukovici.

Forţele de ordine au făcut uz de gaze lacrimogene şi de bastoane, după ce un grup de manifestanţi, încercând să treacă de cordonul poliţiei pentru a se deplasa către parlament, a dat foc uneia din dubele poliţiei şi a început să arunce cu pietre şi fumigene în direcţia poliţiştilor. Ulterior, poliţia a desfăşurat tunurile cu apă, la o temperatură de minus 7 grade Celsius, fără a putea reuşi să-i disperseze pe protestatari.
Potrivit AFP, peste 20 de poliţişti şi cel puţin nouă manifestanţi au fost răniţi în aceste confruntări.

Pe acest fond, Vitali Kliciko a făcut apel la calm şi a cerut preşedintelui Ianukovici 'să-şi recheme poliţia'.
La rândul său, Arseni Iaţeniuk, unul din liderii partidului Batkivşcina (Patria), al opozantei încarcerate Iulia Timoşenko a declarat că 'violenţa nu duce la nimic decât la o baie de sânge'.

×
Subiecte în articol: Agerpres