x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avertisment: Putin înclină să invadeze Polonia!

Avertisment: Putin înclină să invadeze Polonia!

de Redacția Jurnalul    |    26 Feb 2024   •   11:55
Avertisment: Putin înclină să invadeze Polonia!

Vladimir Putin își va trimite tancurile în Polonia și în statele baltice, dacă Occidentul nu acționează acum pentru a-i oferi lui Volodimir Zelenski armele de care are nevoie pentru a-l opri, a avertizat Inna Sovsun, fost ministru al guvernului ucrainean. Ea a comparat poziția țării sale cu cea a Marii Britanii împotriva lui Adolf Hitler în 1939, subliniind totodată că, fără ajutorul militar al SUA, lupta este fără speranță.

Sovsun a declarat în exclusivitate pentru site-ul Express.co.uk că situația este la fel ca acum doi ani, atunci când Kremlinul a demarat agresiunea contra Ucrainei.

Ambițiile lui Putin reprezintă un pericol pentru toate țările europene, inclusiv pentru Marea Britanie, care nu au fost „direct afectate” de război, a avertizat Sovsun, deputat în Parlamentul ucrainean.

„Aceste state sunt afectate de Putin, care subminează democrațiile din întreaga lume occidentală. Chiar dacă nu trage cu rachete în teritoriul lor, nu înseamnă că nu vrea să le distrugă, iar oamenii ar trebui să țină minte asta. Noi luptăm și pentru restul lumii, iar lumea ar trebui să își amintească nivelul de pericol în care se află.”, a spus Sovsun, care a ocupat funcția de ministru adjunct al Educației și Științei din Ucraina între 2014 și 2016.

Sovsun a împărtășit, de asemenea, preocupările președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, în privința disputelor în curs de derulare în Statele Unite asupra finanțării ajutorului militar pentru Ucraina, republicanii lui Donald Trump fiind vizibil reticenți față de acordarea unui nou sprijin.

„Literalmente, viețile noastre depind de asta. Nu am fi capabili să ripostăm dacă nu avem sprijin militar din partea Statelor Unite, este clar ca lumina zilei! Este la fel ca în cel de-al Doilea Război Mondial: Marea Britanie nu ar fi fost capabilă să lupte fără sprijinul militar din partea Statelor Unite. Întârzierile în acordarea de sprijin militar Ucrainei în acest moment au deja un efect pe linia frontului. Adevărul, este că în ultima jumătate de an, în timp ce americanii au dezbătut dacă să trimită sau nu ajutor militar Ucrainei, rușii și-au dezvoltat capacități industrial necesare războiului.”, a adăugat ea.

Pericol la orizont

Întrebată ce ar trebui să se întâmple acum, ea a spus: „Trebuie să continuăm să lucrăm cu comunitatea internațională pentru a explica pericolul la care este supusă întreaga ordine internațională. Trebuie să ne asigurăm că vocile ucrainene sunt auzite, că opoziția noastră este ascultată și că Occidentul realizează că sunteți în pericol din cauza lui Putin!”.

Sovsun a avertizat că ambițiile teritoriale ale Rusiei nu se opresc la Ucraina. „Dacă Putin câștigă, va continua în țările baltice. Va avansa în Polonia și ce se va întâmpla atunci? Ar trebui activat articolul 5 al NATO și atunci există două căi de ieșire din această situație. În primul rând, toți soldații din țările NATO vor trebui să lupte împotriva rușilor. Sau, dacă articolul nu este activat, înseamnă practic că asistăm la dezmembrarea întregii ordini mondiale și atunci va trebui să investiți în propriile capacități militare, deoarece NATO nu vă va mai proteja, dacă sunteți un stat membru individual.

Liderul de la Kremlin „operează pe tot globul”

„Putin vă va submina alegerile ori de câte ori acestea vor avea loc. El va face orice pentru că știe că nu există nimeni care să îl oprească. Singurii oameni care îl opresc pe Putin sunt soldații noștri ucraineni de pe linia întâi și cred că lumea trebuie să înțeleagă asta.”, a mai spus Sovsun.

„El îi urăște pe ucraineni, dar urăște mult mai mult decât ucrainenii. El urăște principiile pe care se bazează mijloacele voastre de trai. Ei operează pe tot globul, operează în Marea Britanie, după cum foarte bine știți, de mulți ani. Cred că oamenilor trebuie să li se reamintească faptul că viețile lor sunt în pericol!”, a adăugat ea.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin atac Polonia