x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avocata Virginia Raggi, primar al Romei

Avocata Virginia Raggi, primar al Romei

21 Iun 2016   •   09:30
Avocata Virginia Raggi, primar al Romei
Sursa foto: Alessandro Di Meo/AP

Virginia Raggi, candidata populistă a Mișcării 5 Stele (M5S), a fost aleasă triumfal, duminică, primar al Romei. Este pentru prima oară când o femeie devine primar al capitalei Italiei. Rezultatul este un veritabil afront adus Partidului Democrat (PD), condus de premierul Matteo Renzi.

Rezultatele parțiale, după numărarea a 80% din buletinele de vot, o creditează pe avocata în vârstă de 37 de ani cu 67,2% din voturi, cu mult înaintea lui Roberto Giachetti, candidatul PD (centru-stânga), a anunțat AFP. La Torino, o altă novice din M5S, Chiara Appendino, 31 de ani, l-a detronat cu 54% pe experimentatul primar în exercițiu Piero Fassino, o personalitate a PD. În schimb, la Milano, capitala economică a țării, candidatul PD Giuseppe Sala, fost comisar al Expoziției Universale, a câștigat cu 51,7% din voturi. Partidul lui Matteo Renzi s-a mai menținut la Bologna, un fief istoric al stângii, însă nu a intrat în turul al doilea la Napoli, unde primarul în exercițiu, Luigi De Magistris, un politician atipic de stânga și inamic declarat al lui Matteo Renzi, a fost reales fără probleme. Pentru aceste alegeri parțiale, la care au fost așteptați aproape nouă milioane de cetățeni cu drept de vot din peste 100 de localități, participarea, deja redusă în primul tur, a încasat o nouă lovitură, la Roma ca și în alte orașe, depășind cu greu 50 de procente, a precizat Ministerul de Interne. În octombrie, italienii vor fi chemați să aprobe prin referendum o importantă reformă adoptată în aprilie de Parlament care limitează puterile Senatului și urmărește să confere stabilitate guvernamentală țării.

Matteo Renzi a afirmat în repetate rânduri că va demisiona din funcția de premier dacă reforma propusă de el este respinsă prin referendum.

 

×
Subiecte în articol: Virginia Raggi