x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barack Obama afirmă că Franţa şi Marea Britanie vor susţine efortul umanitar din Irak

Barack Obama afirmă că Franţa şi Marea Britanie vor susţine efortul umanitar din Irak

de Agerpres    |    09 Aug 2014   •   19:23
Barack Obama afirmă că Franţa şi Marea Britanie vor susţine efortul umanitar din Irak

Preşedintele american Barack Obama a declarat sâmbătă, la Casa Albă, că omologul său francez Francois Hollande şi premierul britanic David Cameron i-au dat asigurări că vor susţine efortul umanitar iniţiat de SUA în nordul Irakului, informează AFP şi Reuters.

"Francois Hollande şi David Cameron şi-au exprimat susţinerea pentru acţiunile noastre şi şi-au dat acordul să ne sprijine în cadrul eforturilor umanitare pe care le oferim irakienilor care suferă cel mai mult", a afirmat Obama după o convorbire telefonică cu cei doi lideri.

"Încă o dată, America este mândră să acţioneze alături de cei mai apropiaţi aliaţi şi prieteni ai săi", a adăugat preşedintele american.

De asemenea, şeful statului american a subliniat că nu există niciun calendar precis în legătură cu încheierea atacurilor aeriene americane împotriva jihadiştilor din Statul Islamic (SI).

În acelaşi timp, Barack Obama a afirmat că problema din Irak este imposibil de rezolvat în 'câteva săptămâni'. 'Nu cred că vom rezolva această problemă în câteva săptămâni. Este nevoie de timp', a afirmat el, precizând că Statele Unite au fost nevoite să intervină pentru că înaintarea jihadiştilor SI a fost 'mai rapidă' decât au prevăzut serviciile de informaţii.

"Sunt încrezător că putem împiedica insurgenţii Statului Islamic să meargă în munţi şi să masacreze oamenii care s-au refugiat acolo, însă etapa următoare va fi complicată din punct de vedere logistic: cum putem crea o cale sigură pentru a le permite acestor oameni să coboare din munţi, şi unde pot fi duşi aceşti oameni pentru a fi în siguranţă? Pentru acest lucru trebuie să ne coordonăm la nivel internaţional", a subliniat el.

Preşedintele Obama a afirmat totodată că loviturile aeriene americane au distrus arme şi echipament pe care insurgenţii SI le-ar fi putut folosi pentru a ataca Erbil, capitala Kurdistanului irakian.

Barak Obama a dat asigurări că Statele Unite vor continua să ofere ajutor militar şi consiliere guvernului de la Bagdad şi forţelor kurde, însă a ţinut să sublinieze importanţa formării unui guvern de uniune naţională în Irak. 

×
Subiecte în articol: barack obama irak statul islamic