x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barack Obama: Uraganul Matthew este o ''furtună serioasă''

Barack Obama: Uraganul Matthew este o ''furtună serioasă''

05 Oct 2016   •   21:39
Barack Obama: Uraganul Matthew este o ''furtună serioasă''

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat miercuri că uraganul Matthew, care a lovit dur în special Haiti şi se apropie de coasta de est a Statelor Unite, este ''o furtună serioasă", şi i-a îndemnat pe americani să fie vigilenţi.

"Până mâine dimineaţă (uraganul) ar trebui să înceapă să aibă un impact semnificativ în Florida şi ar urma să se intensifice şi să avanseze de-a lungul coastei în cursul zilei", a spus Obama în timpul unei vizite la sediul central al Agenţiei federale pentru situaţii de urgenţă (FEMA), la Washington.

"Dacă va fi dat ordin de evacuare, acesta trebuie luat în serios", a adăugat şeful statului. "Puteţi reconstrui oricând. Puteţi repara oricând. Dar o viaţă pierdută este pentru totdeauna", a subliniat el, citat de AFP.

Matthew a fost retrogradat cu o treaptă, la categoria 3 (pe o scală de 5 în total) miercuri dimineaţă de serviciul american de supraveghere a uraganelor (NHC), dar s-ar putea intensifica din nou.

Preşedintele american a insistat asupra faptului că există încă riscul ca ''inima'' uraganului să lovească Florida şi alte state americane mai la nord. Dar chiar dacă traiectoria de deplasare a furtunii este uşor diferită, sunt de aşteptat ploi torenţiale şi rafale de vânt puternice, care ar putea avea efecte "devastatoare", a mai avertizat el.

După ce a analizat pregătirile în curs de desfăşurare în Statele Unite ale Americii, unde amintirea distructivului uragan Sandy din 2012 este încă în mintea tuturor, preşedintele Statelor Unite a subliniat că Haiti, "una dintre cele mai sărace ţări din lume afectată deja de o serie de dezastre naturale din trecut", a fost lovită de uragan şi a lansat un apel la ajutor.

Potrivit biroului ONU pentru asistenţă umanitară (OCHA), 300.000 de oameni din Haiti au nevoie de asistenţă imediată.

Marina SUA pregăteşte o navă spital şi circa 300 de puşcaşi marini s-au îmbarcat pe nava amfibie USS Mesa Verde, în anticiparea unei misiuni de asistenţă în Haiti.

Uraganul, cel mai puternic din Caraibe din ultimul deceniu, a provocat moartea a nouă persoane în timpul trecerii prin Haiti şi Republica Dominicană. El a avansat miercuri spre Bahamas şi Statele Unite.

Sursa: AGERPRES

×