x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bărbat care plănuia asasinarea lui Barack Obama, condamnat la moarte în SUA

Bărbat care plănuia asasinarea lui Barack Obama, condamnat la moarte în SUA

de Agerpres    |    14 Mai 2014   •   18:36
Bărbat care plănuia asasinarea lui Barack Obama, condamnat la moarte în SUA

Un american condamnat la moarte de juriu, luna trecută, a primit, ieri, oficial sentinţa de execuţie din partea judecătorului de caz.

James Vernon McVay, de 44 de ani, a ucis o femeie de 75 de ani, în 2011, pentru a-i fura maşina, declarând că intenţia sa era să conducă până la Washington şi să-l ucidă pe preşedintele Barack Obama.

Pedeapsa cu moartea a fost acordată conform legislaţiei din statul South Dakota, în ciuda faptului că inculpatul suferă de tulburări psihice.

Juraţii au decis că fapta lui McVay se califică pentru pedeapsa cu moartea deoarece acesta a ucis pentru onţinerea unor bunuri - automobilul - omorul fiind înfăptuit într-o maineră crudă, inumană.

Pe 1 iulie 2011, McVay ieşea dintr-o închisoare de minimă securitate şi fura dintr-un magazin alcool şi sirop de tuse. După o noapte petrecută în aer liber, acesta, acţionând, potrivit propriilor declaraţii, sub influenţa diavolului, a pătruns în casa lui Maybelle Schein, de 75 de ani şi a ucis-o cu opt lovituri de cuţit.

Apoi a furat automobilul acesteia, plănuind să ajungă în Washington şi să îl asasineze pe preşedintele Barack Obama. Bărbatul a fost prins pe drum.

Procurorii au adăugat că după ce a fost prins şi închis, McVay a continuat să ameninţe gardienii închisorii. Avocaţii apărării au spus însă că McVay nu reprezintă un pericol pentru alţi deţinuţi, iar boala sa psihică nu fusese tratată corespunzător în lunile care au precedat omorul.

Judecătorul Peter Lieberman a pronunţat sentinţa oficială ieri fără să facă multe comentarii, afirmând că juraţii au vorbit mai elocvent decât ar putea să o facă el.

"Comunitatea s-a pronunţat", a spus Lieberman.

Cazul lui McVay va fi revizuit şi de Curtea Supremă din South Dakota, aşa cum cer procedurile în cazul tuturor condamnărilor la moarte.

×