x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bariere în loc de covor roşu

Bariere în loc de covor roşu

de Sînziana Stancu    |    02 Noi 2011   •   21:00
Bariere în loc de covor roşu

Fermecatoarea statiune de pe Coasta de Azur, Cannes, unul dintre cele­bre­le fiefuri ale festivalurilor de ci­ne­­matografie, va stinge pentru ca­te­va zile reflectoarele si se va trans­for­ma in fortareata. Politia franceza o pregateste pentru primirea unei categorii de oaspeti aflata la polul opus celei a vedetelor si boemilor cu care este obisnuita – cea a liderilor din G20. Timp de doua zile, astazi si maine, liderii G20 vor incerca sa ga­seasca solutii la criza zonei euro, acutizata de santajul Greciei, care vrea sa forteze din nou tocmai mana celor care au ajutat-o sa nu ajunga in faliment.

Forte suplimentare de politie au fost mobilizate cu miile pe coasta Me­diteranei, pentru a-i opri pe pro­tes­tatari sa ajunga la Cannes si pe care ii pazeste cu arma, de teama ca ei ar putea provoaca scandaluri si lupte de strada in timpul summit-ului G20, perturband astfel reuniu­nea. Politistii au interzis temporar accesul in port al oricarei am­bar­ca­tiuni ce nu este afectata ofi­cia­li­ta­tilor participante la summit si au cons­tituit un al doilea perimetru de se­curitate in vechiul oras.

Localnicilor cu varste de peste 12 ani li s-a spus ca nu vor putea circula prin propriul lor oras in perioada summit-ului fara banderole de identificare. Hotelurile care gazduiesc de obi­cei 'floarea cinematografiei' si sunt obisnuite cu felul de-a fi al ve­de­telor, producatorilor si regizori­lor, au fost 'repartizate' de politie in 'zona 1', care este acum exclusiv rezervata reprezentantilor G20 si personalului care i-a insotit. Mai multe restaurante de pe strazile din spa­tele Croisettei vor fi inchise pe durata summit-ului nu atat din motive de securitate, cat din cauza lip­sei de clienti, pentru ca participantii la summit vor fi orientati de catre hotelieri catre cateva restaurante special pregatite pentru ei. Si sco­lile din apropiere vor fi inchise pe perioada reuniunii, spre bucuria elevilor, care au ocazia sa mai stea cateva zile acasa dupa liberele de Ziua tuturor sfintilor.

Dar la Cannes, nici Soarele nu va straluci in aceste zile, meteoro­lo­gii anuntand ca va fi vreme mo­ho­ra­ta, cu ploaie.

×
Subiecte în articol: externe