x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Basaev ameninta cu un nou Beslan

Basaev ameninta cu un nou Beslan

04 Feb 2005   •   00:00

EXTERNE
INTERVIU - Cel mai cautat rebel cecen iese la rampa Teroristul cecen Samil Basaev, cel care a pus la cale asedierea scolii din Beslan, soldata cu peste 300 de victime, promite noi atacuri.
RADU CROITORU

DOCUMENT. Interviul cu Basaev a fost difuzat de postul britanic Channel 4 News
Episodul Beslan va fi reluat, iar atacurile de acest fel vor fi tot mai numeroase, avertizeaza Samil Basaev, rebelul cecen aflat in spatele luarii de ostatici in scoala din Osetia de Nord. Basaev a proferat aceste amenintari intr-un interviu acordat postului britanic de televiziune Channel 4 News, material filmat in urma cu trei saptamani. Basaev acuza autoritatile ruse de masacrul de la Beslan si anunta ca operatiunile teroriste vor continua. "Oricat de cinic ar parea, pregatim aceste operatiuni si le vom duce la bun sfarsit pentru a arata lumii, iar si iar, adevarata fata a regimului rusesc", a declarat liderul cecen. El a mai spus ca civilii rusi au fost complici in razboiul dintre Moscova si separatisti.

IRITARE. Replica Moscovei a venit imediat, cu precizarea ca asemenea declaratii sunt iresponsabile, iar informatiile potrivit carora cecenii au anuntat ca vor sa cada la pace reprezinta, de fapt, o cacealma. Mai mult, autoritatile ruse au incercat sa opreasca difuzarea interviului, considerand ca transmiterea acestuia a fost benefica pentru teroristi, intrucat au primit noi informatii de la seful lor. Diplomatia britanica a spus ca, desi condamna terorismul si implicarea lui Basaev in astfel de atacuri, nu poate interveni pentru a opri difuzarea interviului. Episodul Beslan a fost unul dintre cele mai sangeroase din lupta cecenilor pentru independenta, mai mult de 320 de oameni fiind ucisi. Rebelii au atacat scoala si au luat peste 1.000 de ostatici: copii, profesori si parinti. Locul s-a transformat intr-un adevarat camp de bataie, pe masura ce rebelii ceceni detonau bombe, iar fortele de securitate nu gaseau solutii pentru a interveni.

In urma atacului, presa rusa si cea straina l-au acuzat pe liderul de la Kremlin ca duce o politica falimentara fata de Cecenia.

×
Subiecte în articol: externe basaev