x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe David Cameron vs Băsescu. În ce punct se situează premierul britanic în totală opoziţie faţă de preşedintele României

David Cameron vs Băsescu. În ce punct se situează premierul britanic în totală opoziţie faţă de preşedintele României

24 Ian 2013   •   18:24
David Cameron vs Băsescu. În ce punct se situează premierul britanic în totală opoziţie faţă de preşedintele României

La o zi după anunţul potrivit căruia Marea Britanie va organiza un referendum pe tema ieşirii din Uniunea Europeană, premierul britanic David Cameron a ieşit din nou public, în urma criticilor europene, exprimând un nou punct de vedere, în totală contradicţie cu cel susţinut în repetate rânduri de preşedintele României, Traian Băsescu.

Cameron spune că ideea realizării "Statelor Unite ale Europei" este o greşeală, iar Marea Britanie nu va accepta niciodată acest lucru.

"Încercarea de a împinge statele într-o uniune cu o putere politică centralizată ar fi o mare greşeală, iar Marea Britanie nu o va accepta. Dacă se doreşte ca Europa să fie o uniune politică, o ţară numită Europa, atunci mă situez în opoziţie", a spus Cameron.

Ideea Statelor Unite ale Europei, promovată şi de preşedintele Băsescu, este populară în special în rândul celor 17 ţări din zona euro, care văd într-o conducere centralizată a UE o modalitate de creştere a competitivităţii pe piaţa mondială.

Marea Britanie s-a opus însă mereu acestei idei, care ar presupune cedarea de către state a unor elemente ale suveranităţii către Uniune.

"Singura soluţie pentru ca UE să fie un conducător al politicilor globale este o integrare profundă. Soluţia corectă este realizarea Statelor Unite ale Europei. Va trebui mai devreme sau mai târziu să ne punem la un loc suveranitatea pentru a realiza o UE suverană capabilă pe ansamblul ei să stea în competiţie cu marii actori globali", spunea Băsescu, în 2012. 

×