x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bătaie între şerpaşi şi alpinişti la 7.500 de metri pe Everest

Bătaie între şerpaşi şi alpinişti la 7.500 de metri pe Everest

29 Apr 2013   •   17:08
Bătaie între şerpaşi şi alpinişti la 7.500 de metri pe Everest

Alpiniştii Ueli Steck (Elveţia) şi Simone Moro (Italia) susţin că ar fi fost atacaţi şi bătuţi de un grup de şerpaşi, la baza de la 7.470 de metri de pe Everest, informează BBC.

Bătaia ar fi izbucnit după ce alpiniştii ar fi ignorat sfatul şerpaşilor de a-şi amâna escalada până ce ei vor monta corzile şi ar fi pornit în sus pe munte în căţărare liberă. Cei doi spun că au fost bătuţi atunci când s-au întors la bază.

După incident, alpiniştii şi-au împachetat strictul necesar şi au revenit la tabăra de bază. "Este singurul loc în care ne simţim în siguranţă", a declarat Simone Moro.

O versiune a incidentului spune că şerpaşii s-ar fi enervat când, în căţărarea lor fără frânghii, alpiniştii ar fi dislocat multe bucăţi de gheaţă, care i-ar fi lovit.

Moro spune, însă, că "a fi lovit de bucăţi de gheaţă este ceva firesc pe o suprafaţă îngheţată".

"Oricum, niciun şerpaş nu poate dovedi că ar fi fost rănit de bucăţile de gheaţă", a adăugat italianul.

Acesta a adăugat că motivul atacului, în opina sa, este că şeful şerpaşilor s-ar fi simţit jignit de faptul că alpiniştii se mişcau mult prea repede fără frânghii.

Moro a povestit că în momentul în care s-a întors la baza de la 7.470 de metri, el şi Ueli Steck au fost atacaţi un grup însemnat de şerpaşi care i-au lovit cu pumnii, picioarele şi au aruncat şi cu pietre în ei.

Un martor, care a ţinut să rămână anonim, a declarat pentru AFP că incidentul "a fost unul terifiant. Aproape au fost omorâţi".

Poliţia nepaleză a deschis o anchetă în acest caz. 

×
Subiecte în articol: serpasi nepal everest