x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bătălie dură pentru Chişinău

Bătălie dură pentru Chişinău

de Adrian Ilie    |    04 Mai 2015   •   23:33
Bătălie dură pentru Chişinău

Prim-ministrul Victor Ponta a admis că este îngrijorat de deznodământul alegerilor locale din Moldova, în condiţiile în care un succes al candidaţilor proruşi la Chişinău şi Bălţi ar da un semnal că parcursul european al basarabenilor este unul reversibil. Premierul român a precizat că a vorbit cu liderii partidelor proeuropene pentru a-i asigura de sprijinul său în alegerile ce urmează să aibă loc pe 15 iunie.

Perspectiva unui nou eşec al partidelor proeuropene la alegerile locale a provocat îngrijorare fără reţineri din partea autorităţilor de la Bucureşti. „Eu sunt foarte îngrijorat de ceea ce se în-tâmplă în Moldova”, a declarat Victor Ponta, adăugând că prezenţa comuniştilor la gu-vernare este nefavorabilă României şi integrării Moldovei în Uniunea Europeană. Deşi Ponta a evitat să indice un candidat la Primăria Chişi-năului pe care-l agreează, premierul a precizat explicit că speră ca viitorul câştigător să nu fie un prorus. „Îmi doresc ca la Chişinău şi la Bălţi, cele două mari oraşe, să nu ne trezim cu pri-mari proruşi, fie de la Partidul Socialist, fie de la alte partide, pentru că atunci mesajul va fi unul în sensul că, de fapt, drumul proeuropean al Moldovei este reversibil”, a decla-rat premierul.

Chirtoacă, în dificultate
Potrivit sondajelor, favoriţii la intrarea în turul II la alegerile din Chişinău sunt Dorin Chirtoacă, liberal şi unionist declarat, şi comunistul Vasile Chirtoca. Şansele lui Chirtoacă de a obţine un al treilea mandat de primar sunt periclitate de disensiunile dintre partidele proeuropene care au propus fiecare câte un candidat şi de prezenţa în cursă a Zenaidei Greceanîi, fost premier comunist, actualmente candidată din partea Partidului Socialiştilor, partid susţinător declarat al apropierii Moldovei de Rusia. Din partea PLDM candidează Serafim Urechean, fost primar al capitalei moldo-vene.
 

×
Subiecte în articol: chisinau