Un studiu realizat de Comisia Europeană cu ocazia primei Zile Europene a Solidarităţii între Generaţii relevă că există o bază solidă a încrederii şi înţelegerii între generaţii, iar contribuţia persoanelor în vârstă la societate e foarte apreciată.
Cel mai recent raport demografic al Comisiei Europene arată că generaţia "baby boom", apărută după cel de-al doilea război mondial şi care a durat până în anii '60, se apropie de vârsta de 60 de ani şi începe să se retragă de pe piaţa muncii, scrie Agerpres. Se ajunge acum la un punct de cotitură în evoluţia demografică a Europei, îmbătrânirea populaţiei devenind o realitate prezentă, populaţia de sexagenari urmând să crească cu 2 milioane de persoane în fiecare an, în următorii 25 de ani, se mai arată în raport.TINERETUL, ÎN REGRES
În schimb, creşterea populaţiei de vârstă activă (15-64 ani) are un ritm rapid de încetinire şi se va opri în aproximativ şase ani, urmând să se micşoreze cu 1-1,5 milioane pe an.
Procesul de îmbătrânire a populaţiei va avea un impact şi asupra relaţiilor dintre generaţii, nu numai asupra celor economice, unii analişti anticipând că se vor accentua tensiunile între vârste.
RELAŢII ÎN PROCENTE
Eurobarometrul relevă faptul că majoritatea europenilor are o imagine pozitivă asupra persoanelor în vârstă, numai 14% dintre cei intervievaţi considerându-i pe bătrâni o povară. Variind de la 95% în Olanda până la 66% în Lituania, majoritatea respondenţilor a respins ideea că bătrânii ar reprezenta o povară pentru societate. Surprinzător a fost tocmai faptul că majoritatea celor care au răspuns afirmativ la această întrebare reprezenta chiar persoane în vârstă, de peste 64 de ani.
De asemenea, 49% din europeni sunt de părere că guvernele ar trebui să aloce fonduri mai mari pentru pensii şi îngrijirea medicală a bătrânilor, însă majoritatea este pesimistă: 58% din cei chestionaţi consideră că guvernele nu vor mai fi capabile în deceniile următoare să plătească pensiile şi pentru îngrijirea medicală a bătrânilor.
Două treimi din europeni (66%) sunt de părere că statul ar trebui să le permită persoanelor să lucreze şi după vârsta obişnuită de pensionare, dacă vor acest lucru, iar 84% cred că bătrânii nu pot locui singuri, deoarece locuinţele nu sunt adaptate nevoilor lor. Două treimi din europeni sunt dezamăgiţi de serviciile sociale oferite bătrânilor.