x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ben Laden vrea pace cu Europa

Ben Laden vrea pace cu Europa

16 Apr 2004   •   00:00

Europenii au trei luni la dispozitie sa se gandeasca la oferta lui Ben Laden: securitate si liniste daca nu mai prigonesc musulmanii in Irak si Afganistan. Seful Al-Qaeda nu ii iarta insa in ruptul capului pe americani.


Ben Laden vrea sa cada la pace cu Europa. Le-a cerut in schimb europenilor sa nu ii mai prigoneasca pe musulmani, fratii lui de credinta. Fata de SUA, dusmanul sau declarat, sauditul a ramas neclintit: America trebuie sa plateasca in continuare.

Ana Ilie

Televiziunea araba al-Arabiya a difuzat o caseta continand un mesaj atribuit celui mai cautat terorist din lume, Ossama ben Laden. „Anunt un armistitiu cu statele europene care nu ataca tarile musulmane", spune mesajul al carui autor nu a putut fi identificat deocamdata ca Ben Laden. Daca se va dovedi ca ii apartine lui Ben Laden, mesajul ar fi un indiciu clar ca teroristul saudit este in viata, intrucat face referire la evenimente recente.

Termen-limita

„Oferta" lui Ben Laden ramane valabila trei luni, in care tarile europene au timp sa se gandeasca la alegerea „dificila, dar atat de simpla". Sauditul pune inca o conditie pentru ca armistitiul sa intre in vigoare, precizand ca „incetarea focului intra in vigoare in momentul in care ultimul soldat paraseste tarile noastre". Ossama vrea sa incheie acest armistitiu pentru a nu le mai da „celor care se ocupa cu razboiul" alte oportunitati de a ataca, dar si pentru ca sondajele de opinie au aratat ca „majoritatea popoarelor europene doresc impacarea" cu lumea islamica. „Ei spun ca ucidem de dragul de a ucide, dar realitatea arata ca ei mint", continua mesajul. De fapt, rusii au fost ucisi dupa ce au atacat Afganistanul in anii ’80, europenii dupa ce au invadat Irakul si Afganistanul, si americanii din New York, dupa ce „au sprijinit evreii din Palestina si dupa ce au invadat Peninsula Araba".

Moartea lui Yassin a pus capac

Ben Laden lanseaza un apel pacifist: „Nu ne mai varsati sangele, ca sa nu il mai varsam nici noi pe al vostru!". Mesajele de pace se opresc insa la europeni. Cand vine vorba de America, Ben Laden este necrutator: uciderea de catre Israel, la mijlocul lunii martie, a seicului Ahmed Yassin, liderul spiritual al gruparii palestiniene Hamas, va fi razbunata cumplit: „Juram in fata lui Allah sa ne razbunam pe America pentru acest asasinat".


SUA profita

„Ce s-a intamplat la 11 septembrie si 11 martie a fost doar o returnare a bunurilor pe care le-ati trimis in Irak, Afganistan si Palestina", spune Ben Laden. SUA se folosesc de razboiul din Irak pentru a face „miliarde de dolari" pentru companiile care „fie lucreaza la reconstructia tarii, fie fabrica arme", cum este, de exemplu, compania Halliburton.

×
Subiecte în articol: externe laden ben laden