Clubul bogaţilor, aşa cum i se mai spune reuniunii grupului celor mai puternic industrializate state din lume, ce se desfăşoară începând de ieri în Italia, la L'Aquila, va avea parte de distracţii pe cinste, organizate până la cel mai mic detaliu de controversatul premier italian Silvio Berlusconi.
Lumea arde, dar lui Berlu' tot îi arde petreceri. Iar de data asta nu mai e vorba de chefuri private deşucheate, cu fetiţe vesele şi bune, care oferă pe blat servicii "all inclusive" invitaţilor din lumea pestriţă a lui "Papi, ci de ceva mai oficial şi mai select", că doar îi vin în vizită mai-marii lumii, faţă de care nu face să-şi dea în petic.Din contră, şeful guvernului de la Roma, de un optimism incurabil, după cum spun apropiaţii lui, speră ca, prin programul de agrement pe care l-a organizat în detaliu pentru oaspeţii lui, să îşi mai dreagă imaginea rău şifonată de presa de scandal, care a dat pe faţă toate matrapazlicurile din vilele sale private din Sardinia şi Roma, înaintea alegerilor parlamentare europene.
SUMMIT CU TREMURĂTURI
Cei prezenţi la reuniune au avut parte şi de patru cutremure de pământ în ultimele 12 ore după sosirea lor la L'Aquila, regiune ce a fost lovită în luna aprilie de un seism puternic, în care şi-au pierdut viaţa 300 de persoane, câteva mii au fost rănite şi 70.000 au rămas fără locuinţe. Cele patru seisme înregistrate acum în provincia italiană unde se desfăşoară reuniunea G8 au avut însă o magnitudine mică, între 2,1 şi 2,5 grade pe scara Richter.
Foarte inspirat când vine vorba de avantaje, Berlu' a mutat special locul de desfăşurare a summit-ului din Insula Maddalena (Sardinia), unde era prevăzut iniţial, în L'Aquila, pentru a încuraja reconstrucţia oraşului devastat de seismul din 16 aprilie. Joi, soţiile preşedinţilor şi premierilor care participă la G8 au vizitat ruinele capitalei regiunii Abruzzo.
Cu agenţii de securitate în spatele lor, 12 soţii s-au oprit la Prefectura din Aquila, care a fost distrusă aproape complet de seism, şi au stat de vorbă cu pompierii. Soţiile şefilor de stat şi de guvern au fost întâmpinate în centrul istoric al oraşului de zeci de femei din taberele de sinistraţi cu pancarte pe care scria "Ultimele Doamne", protestând astfel faţă de condiţiile în care locuiesc în corturile pentru sinistraţi.
Pe de altă parte, actorii americani George Clooney şi Bill Murray au anunţat mai de mult că urmează să inaugureze un cinematograf într-una dintre taberele de sinistraţi din oraşul San Demetrio, situat la 20 de kilometri de L'Aquila, împreună cu pacifistul nord-irlandez Betty Williams, laureat al Premierului Nobel pentru Pace în 1976.
BERLU', FENTAT DE CARLA
Singura care a făcut opinie separată a fost "Prima Doamnă" a Franţei, Carla Bruni Sarkozy, care a ţinut neapărat să-şi facă un program "personalizat", după cum a anunţat presa franceză. Carla s-a lăudat în faţa prietenilor ei că îl va informa pe premierul italian de propriul ei program cu cel mult o săptămână înainte de summit.
Nu e clar nici dacă l-a informat măcar cu o zi înainte de summit, dar e cert că ea a aterizat miercuri direct la L'Aquila, la cazarma Gărzii Finanaciare, rezervată exclusiv şefilor de stat şi de guvern, pentru întrevederi cu uşile închise. Celelalte "prime Doamne" au fost cazate, conform organizării făcute de "tour-operatorul" Berlusconi, la un hotel de cinci stele din Roma.
Carla nu a vrut să facă nici turul Romei în caleaşcă, aşa cum a făcut, de pildă, soţia premierului britanic, Sarah Brown, şi nici nu a mers la întâlnirea soţiilor G8 cu Papa Benedict la Vatican.
Ca să fie tacâmul complet, Carla nu a participat, conform uzanţelor, la dineul oferit soţiilor de preşedinţi şi premieri, oferit de ţara gazdă a reuniunii, sarcină ce i-a revenit soţiei primarului Romei, Isabella Rauti. "Cu atât mai bine, pentru că vom avea mai puţine figuri morocănoase", a ironizat soţia primarului absenţa Carlei la dineul oferit "Primelor Doamne", adăugând cu subînţeles că "ea nu numai că ştie Roma pe dinafară, dar are şi o relaţie specială cu italienii".
În schimb, Carla, care s-a născut în Italia, l-a purtat pe soţul ei, Nicolas Sarkozy, prin locurile dragi ale copilăriei ei, făcându-l astfel şi pe el să lipsească de la una dintre acţiunile programate de Berlusconi: vizitarea ruinelor oraşului devastat de cutremur, traseu pe care Obama îl făcuse deja împreună cu premierul italian.
COŞMARUL LOGISTIC
Planurile de organizare ale lui Berlusconi au mers şnur până într-un punct, când a survenit coşmarul logistic. VIP-urile urmau să fie transportate cu elicoptere dintr-un loc într-altul, conform agendei summit-ului, şi cazate în barăci neprimitoare, dar sigure în privinţa efectelor unui seism, de la cazarma poliţiei, situate la ieşirea din oraş.
A mai fost de organizat şi cordonul special de securitate în jurul acestor barăci, care se află la mică distanţă de taberele sinistraţilor. Asta i-a dat multă bătaie de cap premierului italian. El a reuşit să asigure până la urmă confort şi siguranţă invitaţilor săi. Ceva mai greu a fost cu reţeaua de telecomunicaţii, devastată de seismul din 6 aprilie.
Totuşi, preşedintele american, Barack Obama, s-a ales cu o reţea privată de net pentru meciurile de baschet, furnizată chiar de premierul Berlusconi. Una peste alta, oaspeţii chiar nu ar avea de ce să se plângă de vizita lor în Italia. Din contră, au numai motive de bucurie, pentru că vremea este frumoasă, gazdele sunt foarte primitoare, mâncarea este excelentă şi, în fond, vacanţa abia a început.