x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bilanţ 2008 / O mie de români au umplut puşcăriile din Italia

Bilanţ 2008 / O mie de români au umplut puşcăriile din Italia

de Ovidiu Ciutescu    |    08 Mai 2009   •   00:00
Bilanţ 2008 / O mie de români au umplut puşcăriile din Italia
Sursa foto: ALESSANDRO BIANCHI/

1.268 de cetăţeni români au fost arestaţi în anul 2008 în Italia pentru diverse tipuri de infracţiuni, în timp ce numărul românilor denunţaţi în aceeaşi perioadă este de 2.487, a anunţat Maurizio Masciopinto, directorul oficiului relaţii externe al Poliţiei de stat.



Numărul total al arestărilor întreprinse de poliţie în 2008 se ridică la peste 47.000 pe tot teritoriul italian. "În spatele cifrelor, se ascunde un mare efort făcut împreună cu poliţia română... Iată cum o problemă care poate să pară la un anumit moment dat o problemă socială, se rezolvă printr-o relaţie directă. Colegii români sunt în birourile noastre, poliţiştii italieni sunt în România", a spus Masciopinto, citat de Agerpres, referindu-se la proiectul de colaborare iniţiat în 2006 dintre Poliţia din Italia şi Poliţia Română.

Conferinţa de presă organizată joi în Piazza dell Popolo de la Roma se înscrie în ciclul de manifestări organizate în următoarele trei zile de poliţia italiană, sub sloganul "Împreună, pentru mai multă siguranţă" cu ocazia aniversării a 157 de ani de la înfiinţarea sa. Şeful poliţiei din Italia, Antonio Manganelli, a raportat într-un articol apărut în numărul de joi al revistei instituţiei, că în 2008 numărul infracţiunilor comise pe teritoriul Peninsulei a scăzut cu 11,4% faţă de 2007, fiind primul an în care s-a înregistrat o scădere a acestei cifre după mai mulţi ani de creştere continuă.

Manganelli s-a referit la necesitatea ca instituţiile parlamentului şi guvernului să ia măsurile necesare pentru ca justiţia să poată garanta pedepsirea infractorilor, în prezent suprapopularea închisorilor din Italia obligându-i pe magistraţi să acorde pedepse blânde pentru infracţiunile mai puţin grave, încurajându-i astfel pe unii dintre infractori. Şeful poliţiei italiene s-a referit şi la problema imigraţiei clandestine, arătând că una din trei infracţiuni comise în Italia îi are ca autori pe aceştia. Astfel, Manganelli subliniază că imigraţia clandestină nu este "o resursă" pentru Italia, spre deosebire de cea reglementată.

De asemenea, poliţiştii italieni au reţinut în 2008 peste 70.000 de imigranţi fără rezidenţă legală, dintre care numai 8.300 au fost repatriaţi în ţările de origine.



×
Subiecte în articol: externe italia