x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bild am Sonntag: CIA şi FBI oferă consultanţă Guvernului de la Kiev

Bild am Sonntag: CIA şi FBI oferă consultanţă Guvernului de la Kiev

04 Mai 2014   •   19:24
Bild am Sonntag: CIA şi FBI oferă consultanţă Guvernului de la Kiev

Zeci de specialişti ai serviciilor de informaţii şi ai poliţiei federale din SUA consiliază Guvernul de la Kiev pentru a pune capăt rebeliunii din estul Ucrainei şi pentru a crea un dispozitiv de securitate eficient, scrie Bild am Sonntag, ediţia duminicală a tabloidului german Bild. Citând sub rezerva anonimatului surse din serviciile speciale germane, publicaţia mai scrie că agenţii americani nu sunt direct angajaţi în confruntările cu separatiştii proruşi şi că “activitatea lor este limitată la capitala Kiev”.

Agenţii FBI acordă, totodată, sprijin autorităţilor de la Kiev în lupta lor împotriva crimei organizate, adaugă Bild am Sonntag, menţionând că o echipă specializată în afaceri financiare ajută la identificarea originii în privinţa averii fostului preşedinte Viktor Ianukovici. Guvernul provizoriu de la Kiev a fost format la sfârşitul lunii februarie după o amplă mişcare de contestare a regimului condus de preşedintele destituit Viktor Ianukovici. Luna trecută, Casa Albă a confirmat că directorul CIA John Brennan a efectuat o vizită la Kiev în cadrul unui turneu de lucru în Europa, vizită condamnată de Moscova.

Zilele trecute, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a evocat intervenţia rusă din Georgia şi a acuzat Statele Unite că dirijează acţiunile autorităţilor ucrainene, într-un interviu pentru postul de televiziuni Russia Today (RT). Rusia va reacţiona la fel ca în 2008 în Georgia, dacă interesele cetăţenilor ruşi sunt ameninţate, a afirmat şeful diplomaţiei ruse.

El a acuzat Statele Unite ale Americii că dirijează acţiunile autorităţilor ucrainene şi “întregul spectacol” în Ucraina, inclusiv reluarea operaţiunii antiteroriste din sud-estul ţării, zdruncinat de tensiuni separatiste.  “Ei (ucrainenii) anunţaseră suspendarea a ceea ce ei numesc operaţiune antiteroristă, dar acum când vicepreşedintele Joe Biden a vizitat Kievul, au anunţat reluarea fazei active a operaţiunii, care a fost declanşată imediat după vizita lui John Brennan (directorul CIA) la Kiev”, a declarat Lavrov, în interviul acordat canalului rus de televiziune RT.
“Nu am niciun motiv să nu cred că SUA dirijează acest spectacol în modul cel mai direct”, a afirmat Lavrov.

Spre deosebire de Europa, care încearcă să acţioneze mult mai voalat, Statele Unite ale Americii acţionează mult mai deschis, a mai spus ministrul rus, sugerând că există o “mulţime de materiale” despre rolul CIA în analiza situaţiei, precum şi informări despre rolul Ambasadei SUA din Kiev în evenimentele din Maidan (Piaţa Independenţei din centrul capitalei ucrainene). (D.I)




×
Subiecte în articol: Bild am Sonntag cia fbi