x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biserica protestantă din Germania a numit, în premieră, un comisar pentru antisemitism

Biserica protestantă din Germania a numit, în premieră, un comisar pentru antisemitism

19 Oct 2019   •   21:00
Biserica protestantă din Germania a numit, în premieră, un comisar pentru antisemitism

Biserica protestantă din Germania a numit, în premieră, un comisar pentru combaterea antisemitismului, informează sâmbătă dpa.

Teologul berlinez Christian Staffa va exercita această funcţie, care are rolul de a-i sprijini pe liderii protestanţi în eforturile de combatere a antisemitismului, pe durata exercitării mandatului de actuala conducere a Consiliul bisericii.

Din 2013, Staffa este director de studii în cadrul Departamentului cultură democratică şi biserică al Academiei protestante din Berlin. El este, de asemenea, preşedinte al grupului de lucru „evrei şi creştini” în cadrul Congresului bisericii protestante germane.

„Nu doar atacul profund ruşinos de la Halle este cel care a demonstrat amploarea ameninţătoare a violenţei antisemite”, a declarat preşedintele Consiliului bisericii, episcopul Bedford-Strohm.

„Lupta împotriva antisemitismului şi a rasismului nu este doar responsabilitatea statului, ci a fiecărui cetăţean în parte, şi în special al bisericilor”, a susţinut episcopul protestant.

„Antisemitismul contrazice tot ceea ce reprezintă creştinismul”, a mai spus Bedford-Strohm.

Numirea unui reprezentant special indică faptul că Biserica protestantă, nu în ultimul rând ca urmare a responsabilităţii pentru propriul său eşec de secole, va înfrunta cu vigilenţă orice formă de sentiment antievreiesc şi de dispreţ, a adăugat el.

Săptămâna trecută, un tânăr german de 27 de ani, înarmat cu un pistol şi cu explozibili, a încercat să pătrundă într-o sinagogă aglomerată din oraşul Halle, situat în estul Germaniei, unde credincioşii evrei sărbătoreau Yom Kippur, cea mai sfântă sărbătoare din calendarul evreiesc.

Două persoane, un trecător şi un bărbat dintr-un restaurant care vindea kebab, şi-au pierdut viaţa în acest atac motivat de intenţii antisemite şi de extremă dreapta, conform mărturisirii ulterioare a atacatorului.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Biserica protestantă antisemitism