x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Blindate ruseşti în estul Ucrainei. Convoiul militar de 1,5 kilometri ar fi ajuns în centrul Luganskului

Blindate ruseşti în estul Ucrainei. Convoiul militar de 1,5 kilometri ar fi ajuns în centrul Luganskului

20 Aug 2014   •   09:14
Blindate ruseşti în estul Ucrainei. Convoiul militar de 1,5 kilometri ar fi ajuns în centrul Luganskului
Sursa foto: YURI KOCHETKOV/EPA

O coloană de echipamente grele - tancuri, sisteme de rachete Grad, tunuri de artilerie şi chiar bucătării de campanie - care s-a întins pe o lungime de 1,5 km - însoţită de persoane în uniforme militare fără însemne - ar fi ajuns marţi seara, fără niciun obstacol, chiar în centrul Luganskului,  relatează agenţia de presă ucraineană Informator, citată de Agerpres. "Din păcate, se confirmă faptul că astăzi rebelilor din Lugansk le-a venit în ajutor o coloană de tehnică militară. O parte din aceasta venise mai devreme din Rusia, iar cealaltă parte a intrat azi (marţi) în Donbas din Rusia. Nu putem spune în acest moment cum a putut o coloană de tehnică militară (străină) să spargă încercuirea, având în vedere că Luganskul este blocat complet şi înconjurat de puncte de control ale armatei ucrainene" a scris pe contul său de Facebook expertul militar ucrainean Dmitri Tâmciuk, fondatorul platformei online "Rezistenţa informaţională".

În acelaşi timp, Andrii Lâsenko, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, a declarat că mercenari ruşi încearcă să ajungă la Lugansk dinspre graniţa rusă.

Potrivit Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei, Rusia a mobilizat la graniţa cu Ucraina unităţi de blindate şi infanterie. La 17 aprilie, jurnalişti polonezi de la tvn24.pl au difuzat în direct imagini cu o coloană mecanizată rusă, care înainta - s-a spus - în direcţia frontierei cu Ucraina.

Aceste informaţii despre o 'nouă incursiune rusă' pe teritoriul Ucrainei apar în contextul în care preşedintele ucrainean Petro Poroşenko se pregăteşte să participe la reuniunea la cel mai înalt nivel din 26 de la Minsk, la aceeaşi masă de tratative cu preşedintele rus Vladimir Putin. La reuniune vor mai participa preşedinţii belarus Aleksandr Lukaşenko şi kazah Nursultan Nazarbaev, precum şi reprezentanţi ai Uniunii Europene pentru a discuta despre securitatea energetică şi conflictul din estul Ucrainei.

×