x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Blinken îşi va prelungi turneul în Orientul Mijlociu şi se va întoarce luni în Israel

Blinken îşi va prelungi turneul în Orientul Mijlociu şi se va întoarce luni în Israel

de Redacția Jurnalul    |    15 Oct 2023   •   23:40
Blinken îşi va prelungi turneul în Orientul Mijlociu şi se va întoarce luni în Israel
Sursa foto: Hepta

Secretarul de stat american, Antony Blinken, se va întoarce luni în Israel, prelungind cu o zi turneul său în Orientul Mijlociu, a anunţat un înalt oficial al Departamentului de Stat, în timp ce Israelul se pregăteşte pentru o ofensivă terestră în Fâşia Gaza, iar Statele Unite fac eforturi pentru a împiedica extinderea conflictului, relatează Reuters.

Israelul a jurat să anihileze gruparea militantă palestiniană Hamas ca represalii la atacul luptătorilor săi în oraşe israeliene în urmă cu opt zile, în care militanţii săi au împuşcat bărbaţi, femei şi copii şi au luat ostatici, în cel mai grav atac asupra civililor din istoria ţării.

Cel mai înalt diplomat american a sosit joi în Israel şi de atunci a vizitat şase ţări arabe. El se află în prezent în Egipt şi este aşteptat să se întâlnească cu preşedintele Abdel Fatah al-Sisi.

Washingtonul a devenit din ce în ce mai îngrijorat de luptele care se extind în regiune şi a avertizat Iranul să nu se amestece în acestea. Blinken a cerut cooperarea aliaţilor arabi, precum şi a Chinei, o ţară cu influenţă asupra Teheranului, pentru a limita conflictul.

Dar sâmbătă târziu, Iranul a avertizat asupra unor "consecinţe de mare amploare" dacă bombardamentele Israelului nu vor fi oprite.

Înainte de a pleca spre Cairo, Blinken a purtat discuţii cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, unul dintre cei mai puternici lideri din regiune, o întâlnire pe care înaltul diplomat american a descris-o ca fiind ''foarte productivă''.

În cadrul întâlnirii, prinţul moştenitor saudit a subliniat necesitatea de a găsi modalităţi de a opri conflictul şi de a respecta dreptul internaţional, inclusiv prin ridicarea blocadei israeliene asupra Gaza, a relatat agenţia saudită de presă de stat SPA. De asemenea, prinţul moştenitor a subliniat necesitatea de a găsi ''o cale de pace pentru a se asigura că poporul palestinian îşi obţine drepturile legitime şi pentru a obţine o pace dreaptă şi durabilă''.

Un oficial american a precizat că întâlnirea a durat aproape o oră şi a avut loc la o reşedinţă privată a prinţului moştenitor.

''Secretarul de stat a subliniat accentul de neclintit al Statelor Unite pe oprirea atacurilor teroriste ale Hamas, pe asigurarea eliberării tuturor ostaticilor şi pe prevenirea extinderii conflictului'', a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

''Cei doi şi-au afirmat angajamentul comun de a proteja civilii şi de a promova stabilitatea în Orientul Mijlociu şi dincolo de acesta'', a adăugat Miller.

Blinken s-a întâlnit sâmbătă la Riad cu ministrul saudit de externe, prinţul Faisal Bin Farhan. Înainte de întâlnirea lor, Blinken a declarat că protejarea civililor de ambele părţi ale conflictului este vitală.

''Şi lucrăm împreună pentru a face exact acest lucru, în special lucrând la stabilirea unor zone sigure în Gaza, lucrând la stabilirea unor coridoare pentru ca asistenţa umanitară să poată ajunge la oamenii care au nevoie de ea''.

×
Subiecte în articol: antony blinken orient mijlociu