Una dintre cele mai grele boli ale secolului, maladia Alzheimer, va fi depistată cu 20 de ani înainte de apariţia primelor simptome, la un simplu control medical oftalmologic.
Fantasticul test a fost pus la punct de către cercetătorii britanici, de la University College, din Londra, scrie Daily Mail. Noua tehnică deschide calea şi pentru descoperirea unor medicamente care să prevină boala sau să o oprească dacă se află într-un stadiu incipient.
În prezent, nu există există vreun medicament care să vindece această boală, şi nu toate tratamentele pentru ameliorarea simptomelor sunt eficiente pentru toţi bolnavii. De asemenea, diagnosticarea bolii se face prin teste de memorie sau scanarea creierului, care este o metodă foarte costisitoare şi, în consecinţă, prea puţin folosită, însă diagnosticul poate fi înşelător prin astfel de metode. Din păcate, un diagnostic sigur se poate pune abia după moartea suferindului, dacă i se examinează creierul.
ACURATEŢE
Noua metodă descoperită de cercetătorii britanici oferă însă un grad foarte mare de acurateţe diagnosticului. Se bazează pe grupul de celule fotosensibile din porţiunea de retină aflată în partea partea posterioară a ochiului, care au legătură directă cu creierul. Folosind picături pentru ochi, care evidenţiază celulele bolnave şi moarte de pe retină, cercetătorii au observat că există o legătură directă între cantitatea acestora şi a celululelor din creier care vor muri. Există doar o diferenţă de timp în care se produce moartea celor două tipuri de celule, astfel încât cele din retină anticipează cu 10 până la 20 de ani moartea celor din creier, adică apariţia bolii Alzheimer, au explicat cercetătorii britanici, care până acum au făcut teste doar pe animale, urmând să le aplice în curând şi oamenilor.
Citește pe Antena3.ro