x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Borisov: Economia Bulgariei este sever afectată de sancţiunile europene împotriva Rusiei

Borisov: Economia Bulgariei este sever afectată de sancţiunile europene împotriva Rusiei

04 Dec 2014   •   22:08
Borisov: Economia Bulgariei este sever afectată de sancţiunile europene împotriva Rusiei

Economia Bulgariei este sever afectată de sancţiunile europene împotriva Rusiei şi, în consecinţă, are nevoie de ajutor din partea UE, a declarat joi premierul Boiko Borisov. Unele state membre ale UE puternic dependente de gazele ruseşti, precum Bulgaria, Ungaria şi Slovacia, au acceptat cu rezerve să se alăture sancţiunilor impuse Moscovei ca urmare a acţiunilor acesteia împotriva Ucrainei.

"Nu ştiu cât de mult este Rusia afectată de sancţiuni, dar Bulgaria este sever afectată", a spus Borisov în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles. El şi-a exprimat totodată speranţa că sancţiunile 'şi-au jucat rolul şi relaţiile vor fi în curând normalizate'.

"Din cauza embargoului, nu putem exporta carne. Bulgaria se confruntă nu doar cu probleme politice, economice şi financiare, dar şi cu probleme globale, iar din acest motiv avem nevoie de un sprijin serios", a explicat Borisov. Anul trecut, peste un sfert dintre cei 2,6 milioane de turişti care au vizitat Bulgaria au fost ruşi, număr ce ar putea să scadă de acum înainte din cauza devalorizării rublei, provocată nu doar de sancţiuni, ci mai ales de prăbuşirea preţului petrolului.

Bulgaria a mai primit săptămâna aceasta o lovitură după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat abandonarea proiectului gazoductului South Stream, ce urma să treacă şi prin Bulgaria, liderul de la Kremlin punând această decizie pe seama deciziei guvernului de la Sofia de a se conforma solicitării UE de a suspenda lucrările la conductă.

×