x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scurgere de informaţii clasificate: Prizonierul american Bowe Bergdahl juca fotbal cu talibanii şi avea propriul Kalaşnikov

Scurgere de informaţii clasificate: Prizonierul american Bowe Bergdahl juca fotbal cu talibanii şi avea propriul Kalaşnikov

06 Iun 2014   •   15:11
Scurgere de informaţii clasificate: Prizonierul american Bowe Bergdahl juca fotbal cu talibanii şi avea propriul Kalaşnikov

Americanii au pierdut un soldat care lupta cu talibanii şi l-au recuperat după cinci ani ca războinic împotriva “necredincioşilor”, convertit la islam.

O sursă apropiată celor care l-au ţinut prizonier pe Bowe Bergdahl, citată de canalul de televiziune Fox News, a afirmat că soldatul american s-ar fi declarat singur mujahedin.

Conform aceleiaşi surse, în timp, relaţia dintre prizonier şi talibani s-a schimbat radical. La început, americanul era păzit de 200 de oameni şi chiar a avut o tentativă de evadare. El a fost prins, însă, după cinci zile şi închis într-o cuşcă. Dar, în ultima vreme, soldatul american Bowe Bergdahl juca fotbal cu talibanii, participa la antrenamente de tragere cu arma şi chiar avea permisiunea de a purta propriul său Kalaşnikov – susţine sursa citată.

Documentul obţinut de Fox News ar fi fost redactat de Eclipse Group – agenţie privată de informaţii cu legături strânse la Pentagon şi condusă de un fost agent CIA.

Soldatul Bowe Bergdahl a fost dat dispărut în Afganistan după ce şi-a părăsit unitatea în împrejurări neclare, pe 2 iulie 2009. El a fost eliberat în schimbul a cinci comandanţi talibani deţinuţi în închisoarea americană de la Guantanamo. Convenţia este ca prizonierii talibani să fie transferaţi în Qatar (ţară care a intermediat negocierile dintre americani şi talibani) şi să rămână acolo timp de un an.

Schimbul de prizonieri, decis de Casa Albă, a fost criticată de Partidul Republican, care critică administraţia democrată a lui Barack Obama că nu a informat Congresul înaintea transferului.

×
Subiecte în articol: Bowe Bergdahl prizonier talibani afganistan