x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe BREAKING NEWS. Luptele sângeroase între comandourile ucrainene şi separatiştii pro-ruşi. Un militar a fost ucis, "număr neprecizat" de victime în rândul rebelilor

BREAKING NEWS. Luptele sângeroase între comandourile ucrainene şi separatiştii pro-ruşi. Un militar a fost ucis, "număr neprecizat" de victime în rândul rebelilor

13 Apr 2014   •   10:09
BREAKING NEWS. Luptele sângeroase între comandourile ucrainene şi separatiştii pro-ruşi. Un militar a fost ucis, "număr neprecizat" de victime în rândul rebelilor
UPDATE 15:30 Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a denunţat "reapariţia unor bărbaţi mascaţi cu arme ruseşti şi cu uniforme ruseşti fără însemne, după cum s-a întâmplat înainte de anexarea Crimeii" şi "aceasta este o evoluţie gravă", a apreciat oficialul. "Asistăm la o campanie concertată de violenţă efectuată de separatişti proruşi, ce urmăresc destabilizarea Ucrainei ca stat suveran". "Fac apel la Rusia să liniştească tensiunile şi să retragă numeroasele sale trupe, mai ales forţele speciale prezente în zone apropiate de frontiera" cu Ucraina, a spus Rasmussen.

"Orice nouă ingerinţă militară, indiferent de pretext, va avea drept consecinţă o şi mai mare izolare a Rusiei pe scena internaţională", a avertizat el.

UPDATE 13:25
Conform BBC, luptători pro-ruşi au preluat controlul asupra sediului consiliului municipal din Mariupol (regiunea Doneţk), ridicând la cinci numărul oraşelor în care separatiştii au ocupat clădiri oficiale, în estul Ucrainei: Mariupol, Yanakieve, Kramatorsk, Druzkovka şi Sloviansk. 

UPDATE 12:30
Un membru al forţelor de securitate ucrainene a fost ucis, iar alţi cinci au fost răniţi într-o ciocnire cu separatiştii pro-ruşi, la Sloviansk - a anunţat ministrul de Interne al Ucrainei, citat de BBC. Oficialul a adăugat că în rândul separatiştilor s-a înregistrat "un număr neprecizat" de victime. Confruntarea a avut loc la un baraj rutier ridicat de activiştii pro-ruşi, care au deschis focul asupra forţelor de securitate ucrainene care se apropiau de poziţia lor.

Ministrul de Interne Arsen Avakov i-a acuzat pe luptătorii pro-ruşi înarmaţi că folosesc civili ca scuturi umane.

---------------

Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a semnalat că separatiştii proruşi trag asupra forţelor speciale ucrainene care participă duminică la o operaţiune antitero în oraşul Slaviansk, din sud-estul ţării, informează EFE citată de Agerpres.

"Avertizaţi civilii să părăsească centrul oraşului, să nu iasă din case şi să nu se apropie de ferestre. Separatiştii, fără niciun cuvânt, au deschis focul asupra efectivelor forţelor speciale", a scris Avakov pe pagina lui de Facebook.

Diferite mass-media au informat că se aud focuri de armă în oraşul unde sâmbătă activişti proruşi au ocupat comisariatul poliţiei şi au ridicat steagul rus deasupra clădirii Primăriei. Potrivit agenţiei ruse RIA-Novosti, elicopterele survolează Slavianks.

Anunţul ministrului de interne intervine după reuniunea de urgenţă pe care a desfăşurat-o sâmbătă seară Consiliul naţional de securitate pentru a face faţă crizei regiunilor din sud-estul ţării, majoritatea rusofone.

Situaţia este deosebit de gravă în regiunea Doneţk, de care aparţine administrativ Slaviansk, oraş cu aproximativ 120.000 de locuitori, potrivit sursei citate.

Rusia a avertizat Ucraina să nu se folosească forţa

Forţele ucrainene au lansat o operaţiune împotriva activiştilor pro-ruşi înarmaţi care au ocupat sâmbătă o secţie de poliţie din oraşul Sloviansk, în estul Ucrainei - informează BBC.

Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a scris pe pagina sa de Facebook că "toate unităţile de securitate" sunt implicate într-o "operaţiune anti-teroristă" din Sloviansk.

Autorităţile ucrainene au trecut în ofensivă în ciuda avertismentului Rusiei, care a anunţat că folosirea forţei în estul Ucrainei ar putea compromite întâlnirea programată joia viitoare, la Geneva. Convorbirile ar urma să aibă loc între reprezentanţii Ucrainei, Rusiei, SUA şi UE.

Citeşte: A început războiul în Ucraina!

SUA şi Ucraina au acuzat Moscova că incită la escaladarea tulburărilor din estul ţării. La rândul său, ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, a spus că autorităţile de la Kiev îşi "demonstrează incapacitatea de a prelua reponsabilitatea pentru soarta ţării".

Sâmbătă, persoane înarmate au ocupat secţii de poliţie şi clădiri administrative din mai multe oraşe din estul Ucrainei.

×
Subiecte în articol: conflict ucraina