x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bregovici îi apără pe romii din Italia

Bregovici îi apără pe romii din Italia

de Carmen Plesa    |    25 Iul 2008   •   00:00
Bregovici îi apără pe romii din Italia

"Copilul rom, de cum intră la şcoala primară, este imediat trimis în clasa cu retardaţi. Imediat! Pentru că nu e bine spălat şi e îmbrăcat sărăcios", spunea ieri Goran Bregovici într-un reportaj prezentat de TV5.

"Copilul rom, de cum intră la şcoala primară, este imediat trimis în clasa cu retardaţi. Imediat! Pentru că nu e bine spălat şi e îmbrăcat sărăcios", spunea ieri Goran Bregovici într-un reportaj prezentat de TV5. Corespondentul în Italia al televiziunii franceze a vorbit despre drama prin care trece comunitatea de romi din Peninsulă. Reportajul a fost deschis cu imagini de pe plaja unde sîmbătă italienii au mîncat şi s-au bronzat, indiferenţi la cadavrele a două fetiţe de etnie romă întinse lîngă ei, şi a continuat cu aspecte de la recensămîntul iniţiat în tabere.

Aflat săptămîna trecută într-un turneu în Italia, Bregovici a fost întrebat de jurnaliştii de la TGCOM – Mediaset (grupul media a lui Silvio Berlusconi) care e poziţia sa faţă de ultimele măsuri luate în privinţa romilor. Artistul, născut în fosta Iugoslavie şi mare admirator al culturii rome, din care s-a inspirat pentru muzica sa, a preferat să nu condamne pe nimeni, ci să facă apel la sentimentele italienilor.

"Italia va fi întotdeauna o ţară care îi va înţelege pe cei săraci, pentru că în istoria sa a cunoscut sărăcia. Nu există rom de la noi care să nu ştie măcar cîteva cuvinte în italiană. A fost întotdeauna ţara preferată. Acesta este un moment, dar nu ai cum să schimbi brusc Italia şi pe italieni. Pentru noi o să rămînă întotdeauna ţara zîmbetului", a declarat artistul. Potrivit statisticilor Opera Nomadi, cel puţin un sfert din romii aflaţi în Italia provin din fosta Iugoslavie.

 
AMNESTY PROTESTEAZĂ. Amnesty International a anunţat ieri că aşteaptă ca modul în care autorităţile italiene administrează problema romilor să fie condamnat din nou, de această dată de către Comisarul european pentru Justiţie şi Interne, potrivit Reuters Italia. Primele critici pentru politica sa în această privinţă Italia le-a primit de la Parlamentul European. "Sîntem convinşi: evenimentele la care asistăm acum sînt o vînătoare de vrăjitoare, camuflată de temerile pentru siguranţă. În acest moment există într-adevăr o problemă legată de siguranţă în Italia: siguranţă romilor!" – a declarat Nicolas Beger, directorul biroului european al Amnesty International. Amnesty a cerut comisarului pentru Justiţie şi Interne să adopte toţi paşii necesari pentru a opri practicile discriminatorii şi să ia măsuri împotriva limbajului rasist folosit de funcţionari şi politicieni, dar şi să facă o nouă evaluare a stării de urgenţă şi a legislaţiei pentru a asigura compatibilitatea cu dreptul internaţional şi european. Amnesty mai vrea şi o anchetă aprofundată în ceea ce priveşte atacurile asupra taberelor de romi.

×
Subiecte în articol: externe italia