O fostă responsabilă a firmei de consultanţă Cambridge Analytica (CA), companie aflată în centrul scandalului privind utilizarea abuzivă de date a milioane de utilizatorilor ai Facebook, a dat de înţeles marţi că informaţii personale ale unor cetăţeni britanici au fost folosite abuziv în timpul campaniei pentru referendumul privind Brexit-ul, transmite AFP.
Cambridge Analytica este acuzată că a colectat şi exploatat, fără acordul persoanelor vizate, datele personale a circa 90 de milioane de utilizatori ai Facebook. Firma britanică a lucrat ulterior pentru campania candidatului republican pentru Casa Albă, Donald Trump.
În Marea Britanie, parlamentul încearcă să stabilească în ce măsură CA a intervenit sau chiar a influenţat campania pentru referendumul din 2016 privind ieşirea ţării din UE.
Brittany Kaiser, până la începutul anului director de dezvoltare al CA, a declarat marţi că angajaţi ai firmei s-au întâlnit de mai multe ori cu reprezentanţi ai partidului eurofob UKIP şi ai organizaţiei Leave.EU, ambele pro-Brexit, dar şi cu trimişi ai grupului Eldon Insurance, proprietatea omului de afaceri Arron Banks, finanţator al UKIP şi cofondator al Leave.EU.
'Consider acum că există motive de a crede că folosirea abuzivă a datelor a fost răspândită în cadrul firmelor şi mişcărilor lui Arron Banks', a declarat Brittany Kaiser, într-o audiere în faţa Comisiei pentru societate digitală, cultură, media şi sport (DCMS) din Camera Comunelor.
'Dacă datele personale ale unor cetăţeni britanici (...) au fost utilizate de GoSkippy (filială a Eldon Insurance) şi de Eldon Insurance în scopuri politice, aşa cum a putut fi cazul, este clar că oamenii nu optaseră pentru ca datele lor să fie utilizate în acest mod de către Leave.EU', a subliniat ea.
CA admite că a avut contacte cu mişcări pro-Brexit, dar afirmă că nu a fost implicată în niciun fel în referendum. Fostul său director general, Alexander Nix, suspendat după izbucnirea scandalului, urma să fie audiat miercuri de aceeaşi comisie parlamentară, dar a refuzat. 'Comisia îl va convoca la o dată viitoare', a anunţat marţi preşedintele Damian Collins, precizând că nu a acceptă scuzele prezentate de Nix.
Tot potrivit lui Brittany Kaiser, Cambridge Analytica a utilizat datele unor membri ai UKIP pentru a configura un model care să permită să fie identificate 'persoanele cele mai susceptibile să voteze' împotriva Brexit.
Această sarcină nu a fost însă plătită şi nici nu a fost comunicată Comisiei electorale, a punctat ea.
'Noi nu am avut niciodată un contract cu Leave.EU, contractul era cu UKIP pentru analiza acestor date, dar de fapt era destinat să fie în beneficiul Leave.EU', a declarat ea, precizând că responsabili ai Leave.EU şi-au creat apoi 'propria lor Cambridge Analytica', denumită 'Big Data Dolphins', pe baza propunerilor furnizate de la firmă.
Reacţionând la aceste afirmaţii, Leave.EU a denunţat o 'înşiruire confuză de minciuni'. 'Respingem categoric toate declaraţiile sale', a indicat organizaţia într-un comunicat.AGERPRES