x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brittney Griner, la prima conferință de presă după detenția din Rusia

Brittney Griner, la prima conferință de presă după detenția din Rusia

de Redacția Jurnalul    |    28 Apr 2023   •   13:15
Brittney Griner, la prima conferință de presă după detenția din Rusia
Sursa foto: Hepta

Jucătoarea americană de baschet Brittney Griner nu și-a pierdut niciodată speranța în timpul detenției de aproape 10 luni în Rusia, a declarat joi, la prima sa conferință de presă de la întoarcerea în țară, pivotul echipei Phoenix Mercury.

Dubla medaliată cu aur la Jocurile Olimpice a fost eliberată la sfârșitul anului trecut, după ce a fost arestată în februarie 2022, din una dintre cele mai cunoscute colonii penitenciare din Rusia, în cadrul unui schimb de prizonieri de mare anvergură cu Statele Unite.

"Nu sunt străină de vremuri grele", a declarat Griner în timpul unei conferințe de presă emoționante.

"Doar săpând adânc, sincer, te vei confrunta cu adversități de-a lungul vieții tale. Aceasta a fost una destul de mare".

Griner a fost reținută pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova și ulterior condamnată pentru posesie și trafic de stupefiante, după ce s-a descoperit că avea în bagaje cartușe de vape care conțineau ulei de hașiș.

Ea a declarat că i s-a prescris canabis medical în Statele Unite pentru o leziune cronică și că nu a intenționat niciodată să încalce legea. Oficialii americani au declarat că a fost reținută pe nedrept și că a fost folosită ca pion politic pe fondul relațiilor tot mai tensionate cu Rusia.

Ea i-a mulțumit joi președintelui american Joe Biden pentru că a ajutat la negocierea eliberării sale și a spus că fotografiile familiei sale a ajutat-o să reziste în timp ce era deținută.

"Eram conștientă de eforturile și de tot ceea ce se întâmpla", a spus Griner. "Asta m-a făcut să am speranță".

Griner a promis că se va dedica aducerii acasă a altor americani reținuți în străinătate și a anunțat că ea și Phoenix Mercury vor colabora cu Bring Our Families Home pentru a susține această cauză.

Întrebată dacă se simte vinovată pentru că a ajuns acasă, Griner a spus că o doare să știe că alți compatrioți trăiesc în condițiile în care ea a trăit și că are o mentalitate de tipul "nimeni nu este lăsat în urmă" pe care o atribuie tatălui ei, un veteran al Războiului din Vietnam.

"Dacă aș fi putut să intru și să-i scot de acolo sau orice altceva, vreau să spun, bineînțeles că aș fi făcut-o", a spus Griner. "Sper ca noi - toată lumea - să continuăm să conștientizăm și să luptăm pentru a-i aduce pe toți acasă".

Jucătoarea în vârstă de 32 de ani va începe cel de-al 10-lea sezon cu Mercury pe 19 mai și a declarat că nu va mai juca niciodată în străinătate - așa cum fac mulți din WNBA pentru a câștiga un venit suplimentar - decât dacă este vorba de a-și reprezenta țara la Jocurile Olimpice.

Salariile din WNBA sunt mai mici decât cele din NBA ale omologilor lor masculini.

"Întregul motiv pentru care multe dintre noi mergem peste hotare, știți, este diferența de salariu", a spus Griner, care a semnat un contract pe un an pentru a rămâne la Mercury în februarie.

"Nu critic niciun jucător care vrea să plece peste hotare și să facă niște bani în plus. Sper ca liga noastră să continue să crească".

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: brittney griner conferinta de presa