x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului de proprietate a fostului rege Simeon al II-lea

Bulgaria condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului de proprietate a fostului rege Simeon al II-lea

07 Sep 2021   •   19:30
Bulgaria condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului de proprietate a fostului rege Simeon al II-lea

Bulgaria a fost condamnată la CEDO pentru încălcarea drepturilor fostului rege Simeon al II-lea pentru că i-a interzis exploatarea comercială a terenurilor forestiere, după ce i-au fost restituite, transmite Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Acțiunea a fost formulată de ex-monarhul Bulgariei și de sora sa, Maria-Luiza Borisova Chrobok.

Completul a fost format din șapte judecători care au votat în unanimitate decizia. CEDO a stabilt ca Bulgaria să-i plătească acestua 5.000 de euro taxe judiciare, fără a stabili însă vreo amendă. 

''Curtea estimează că interdicţia asupra exploatării comerciale a terenurilor forestiere a reclamanţilor este disproporţionată şi le-a fost impusă o sarcină individuală excesivă. Măsurile au fost extraordinare, au durat prea mult timp şi nu au putut face obiectul unui control judiciar'', arată Curtea.

Regele Simeon al II-lea de Saxa-Coburg-Gotha a domnit doar trei ani, între 1943-1946, ajungând pe tron la vârsta de doar 6 ani. La 9 ani a părăsit țara după instaurarea regimului comunist. A revenit din exil în 1996 și a fost premier în perioada 2001-2005. 

Proprietățile Coroanei au fost confiscate de stat în 1947 iar în 1998 el a cerut restiturea lor, obținând astfel majoritatea dintre acestea. Însă în 2009 a fost impus un mortariu asupra transferului sau expoatării comerciale a bunuriilor, mai ales a terenurilor forestiere. 




 

×
Subiecte în articol: cedo bulgaria simeon