x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria, la un pas să cumpere mai multe avioane F-16 pentru a scăpa de MIG-urile rusești

Bulgaria, la un pas să cumpere mai multe avioane F-16 pentru a scăpa de MIG-urile rusești

22 Sep 2022   •   11:51
Bulgaria, la un pas să cumpere mai multe avioane F-16 pentru a scăpa de MIG-urile rusești
Sursa foto: pixabay.com

Bulgaria a mai făcut un pas spre achiziționarea unui al doilea lot de opt avioane F-16 noi și a echipamentelor aferente din Statele Unite, într-o tranzacție evaluată la 1,30 miliarde de dolari, a declarat ministrul interimar al Apărării, Dimitar Stoyanov, conform Reuters.

Țara membră a Uniunii Europene și a NATO, care comandase opt avioane F-16 de la Lockheed Martin în 2019, încearcă să își înlocuiască avioanele de luptă rusești MiG-29 învechite și să își îmbunătățească conformitatea cu standardele NATO.

"Achiziționarea de noi aeronave este extrem de importantă pentru forțele aeriene bulgare. Avem avioane sovietice vechi, pe care nu le putem întreține din cauza problemelor apărute în urma conflictului din Ucraina", a declarat Stoyanov reporterilor.

Guvernul interimar a aprobat proiectul de achiziție a opt noi F-16, a precizat Stoyanov. Afacerea trebuie să fie aprobată de parlament, care va fi convocat după alegerile generale din 2 octombrie. În aprilie, SUA au aprobat potențiala vânzare.

"Noul pachet include capacități pentru lovituri aer-sol și aer-aer, ceea ce înseamnă că vom avea o escadrilă de 16 avioane", a spus Stoyanov.

Țara poartă în prezent discuții cu Polonia pentru achiziționarea a opt motoare pentru a-și menține flota de MiG-uri operațională până la sfârșitul anului 2023, a precizat Stoyanov.

Având în vedere că primele avioane F-16 ar urma să fie livrate Bulgariei în 2025, țara caută să închirieze alte aeronave militare pentru a acoperi deficitul și pentru a proteja spațiul aerian al țării.

Bulgaria a trimis deja solicitări Statelor Unite, Israelului, Olandei, Franței și Suediei pentru închirierea de avioane militare care pot fi folosite pentru activități de poliție aeriană.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: bulgaria