x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgarii ar putea lucra 4 zile pe săptămână

Bulgarii ar putea lucra 4 zile pe săptămână

02 Mar 2010   •   00:00

Propunerea vine din partea sindicatelor şi este menită să micşoreze rata şomajului. Ideea este ca, în loc să fie redus numărul angajaţilor dintr-o companie, acesta să rămână acelaşi, dar toţi să lucreze doar patru zile. Condiţia este ca angajatul respectiv să fie de acord ca salariul lui să fie redus proporţional.



Asemenea măsură se aplică deja în Malta şi în unele domenii din Germania, a explicat Plamen Dimitorv, vicepreşedinte al Confederaţiei Sindicatelor Independente. El a explicat că reducerea orarului de lucru este cea mai populară măsură anticriză în Uniunea Europeană.

Salariile îngheaţă, titrează ziarul Trud, citat de Agerpres. Este greu de aşteptat o mărire a salariilor şi pensiilor în acest an, a declarat ministrul bulgar al finanţelor, Simeon Diankov. Dacă situaţia economică este bună, spre mijlocul anului salariile ar putea să crească uşor, dar acest lucru va fi greu, a spus Diankov, comentând rezultatele anunţate de misiunea Fondului Monetar Internaţional care, timp de două săptămâni, a evaluat starea economiei bulgare. El a adăugat că Bulgaria ar putea să-şi permită un deficit bugetar de 1,8% în conformitate cu recomandările primite de la Fondul Monetar Internaţional. Banii din deficitul mai mare vor fi folosiţi pentru achitarea datoriilor acumulate de stat către mediul de afaceri.

Bas Bakker, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional care a evaluat starea economiei bulgare, a recomandat luni guvernului bulgar să fie atent la cheltuieli pentru că există riscuri în ceea ce priveşte veniturile la buget. Analizele Fondului arată că în 2010 Bulgaria va avea un deficit bugetar mai mare decât cel de 0,5% prevăzut în legea bugetului. FMI se aşteaptă ca diferenţa între venituri şi cheltuieli să ajungă la 1,8% şi din această cauză recomandă autorităţilor bulgare să fie foarte atente la cheltuieli şi la eventualele măriri ale salariilor şi pensiilor. Guvernul trebuie să analizeze foarte bine şi dacă ar putea să-şi permită o reducere a valorii taxei pe valoare adăugată, începând din anul 2011, a adăugat Bakker.

Un milion de bulgari lucrează în economia neagră, scrie Sega. Majoritatea dintre aceşti sunt angajaţi şi în economia oficială, iar circa 100-120 de mii lucrează doar la negru. De obicei, veniturile la negru sunt mai mici decât cele oficiale. Domeniile în care există cei mai mulţi angajaţi fără acte sunt comerţul, serviciile şi construcţiile, informează ziarul, citând datele Consiliului Economic şi Social, în care participă reprezentanţii angajatorilor şi sindicatelor.

×
Subiecte în articol: externe